Po przygotowywaniu dania została Ci w lodówce słodka śmietana? A może kupiłaś jej za dużo niż było to potrzebne w przepisie? Nic się nie martw! Przychodzimy Ci na ratunek. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów co możesz zrobić ze śmietany 30% (tzw. śmietany kremówki) lub 36% (tzw. śmietany tortowej).
Co zrobić ze śmietany 30% lub 36%? Porady jak ją wykorzystać w ciastach i deserach.
- Przygotuj panna cottę – włoski deser ze śmietanki
- Upiecz crème brulee
- Zamroź śmietanowe lody
- Wykorzystaj śmietanę do udekorowania ciasta lub deseru
- Przygotuj śmietanowiec
- Przełóż tort kremem śmietanowym
- A może sos karmelowy?
- Przygotuj sernik na zimno ze śmietanką
- Zaskocz swoich domowników pysznym, śmietankowym deserem
- Zamroź ją!
1. Przygotuj Panna Cottę – włoski deser ze śmietanki
Panna cotta z języka włoskiego oznacza gotowaną śmietankę. Do deseru oprócz kremówki dodaje się także laskę wanilii lub pastę z wanilii.
-
Przepis na panna cottę
Zobacz przepis na klasyczną panna cottę.
2. Upiecz crème brullee
Deser o aksamitnej konsystencji na bazie śmietany kremówki i laski wanilii. Kremowy, delikatny, po prosty pyszny! Przed podaniem wierzch crème brulle posyp cukrem trzcinowym i opal go palnikiem cukierniczym.
-
Przepis na crème brulee
Zobacz przepis na crème brulee.
3. Zamroź śmietankowe lody
Śmietana 30% i 36% to podstawa większości lodów! Lody czekoladowe, malinowe, śmietankowe z makarują, a może jagodowe?
-
Przepisy na lody śmietankowe i nie tylko
Zobacz przepisy na domowe lody.
4. Wykorzystaj śmietanę kremówkę do udekorowania ciasta lub deseru
Śmietanka kremówka idealnie sprawdzi się do udekorowania ciasta, deseru z owocami czy gofrów. Przeczytaj naszą poradę jak dobrze ubić śmietankę i dowiedz się co zrobić, żeby ubita kremówka była idealnie sztywna, w jakim naczyniu ją ubijać i co zrobić kiedy się zwarzy.
-
Gofry z bitą śmietaną
Klasyka wśród deserów! Zobacz przepis na gofry z bitą śmietaną.
-
Eton Mess
Angielski deser z bezy, truskawek i ubitej śmietanki. Zobacz przepis na Eton Mess.
-
Mus truskawkowy z bitą śmietaną
Pyszny, gęsty mus truskawkowy z dodatkiem bitej śmietany. Zobacz przepis na ten deser.
5. Przygotuj śmietanowiec
Pyszny deser zwany także galaretkowcem! Przygotowuje się go z ubitej śmietanki kremówki usztywnionej przez krystaliczną galaretkę. Jego wnętrze skrywa mnóstwo kolorowych galaretek.
-
Przepis na śmietanowiec
Zobacz przepis na kolorowy śmietanowiec z galaretkami.
6. Przełóż tort kremem śmietankowym
Ubita śmietana 30% lub 36% z cukrem pudrem i śmietan-fix sprawdzi się do przełożenia lekkich biszkoptów do tortu. Śmietanka ubita z serkiem mascarpone jest bardziej stabilna i możesz ją wykorzystać do przełożenia cięższych czekoladowych biszkoptów. Dobrze sprawdzi się do dekorowania tortów za pomocą tylek i rękawów cukierniczych. Z kolei śmietanka ubita z żelatyną będzie idealna do tortów z owocami.
-
Przepisy na kremy śmietankowe
Poznaj 3 przepisy na kremy śmietankowe do tortu lub ciasta.
7. A może sos karmelowy?
Kilka składników i gotowe. Wystarczy, że podgrzejesz cukier z wodą, a następnie po zdjęciu z palnika dodasz śmietankę i masło. Dla urozmaicenia możesz dodać odrobinę soli, cynamonu, pasty waniliowej lub ciemnego kakao.
-
Przepis na sos karmelowy
Zobacz przepis na sos karmelowy. Idealny do lodów, ciast czy deserów.
8. Przygotuj sernik na zimno ze śmietanką
Podstawą wielu serników jest właśnie śmietanka kremówka. Wśród naszych przepisów znajdziecie przepisy na serniki ze śmietanką, do których została wykorzystana galaretka, biała czekolada lub żelatyna, aby przybrały pożądaną aksamitną i zarazem stabilną konsystencję!
-
Przepis na sernik straciatella bez pieczenia
Pyszny ciasteczkowy spód, masa serowa na bazie śmietanki, twarogu i żelatyny i drobno posiekana gorzka czekolada. Poznaj przepis na sernik straciatella.
-
Przepis na sernik bez pieczenia z białą czekoladą
Sernik na bazie śmietanki, serka kanapkowego i białej czekolady z truskawkami. Musisz go spróbować! Zobacz przepis na sernik bez pieczenia z białą czekoladą.
9. Zaskocz swoich domowników pysznym, śmietankowym deserem
Śmietanka kremówka to podstawa wielu deserów. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz przepis na deser truskawkowy, fondue czekoladowe, tiramisu, mus czekolady czy krem bawarski w którym główną rolę gra śmietanka 30% lub 36%.
-
Przepis na szybki mus czekoladowy
3 składniki, 3 minuty ubijania i gotowe! Poznaj przepis na mus czekoladowy na bazie śmietanki.
-
Przepis na tiramisu
Znany i lubiany włoski deser, który możesz przygotować na bazie mascarpone i śmietanki lub na bazie samego mascarpone w zależności od przepisu. Zobacz przepis na tiramisu bez jajek z dodatkiem śmietanki i wina Marsala.
-
Przepis na fondue
Ekspresowy deser, który przygotujesz ze śmietanki kremówki, czekolady i owoców. Zobacz przepis na fondue czekoladowe.
10. Zamroź ją!
Tak, śmietanę 30% lub 36% można zamrozić! Pamiętaj jednak, że rozmrożona śmietana NIE sprawdzi się do ubijania - może mocno podejść wodą, rozwarstwić się i zwarzyć.
Rozmrożoną śmietanę możesz z powodzeniem użyć do ganache, sosów i wszystkich przepisów w których się jej nie ubija.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/co-zrobic-ze-smietany-30-lub-36-kilka-pomyslow-na-jej-wykorzystanie |
Komentarze