1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. M
  4. Mleko migdałowe (nazwa formalna: napój migdałowy)

Mleko migdałowe (nazwa formalna: napój migdałowy)

Szklanka mleka migdałowego. Obok dwa migdały.

Mleko migdałowe (nazwa formalna: napój migdałowy)

Mleko migdałowe to napój przygotowany poprzez namoczenie migdałów, zmielenie, a następnie przez ich odsączenie. Może zawierać dodatek cukru, soli lub substancji aromatyzującej, np. wanilii. Jest bogate w witaminy (szczególnie w wit. E) i składniki mineralne. Nie zawiera laktozy, ani cholesterolu. Napój migdałowy ma delikatny, słodki, lekko orzechowy smak. Można go wykorzystać do puddingów, budyniów, lodów i ciast.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej