Przyprawy Świąteczne - korzenny aromat w Twoim domu

Świateczne przyprawy zamknięte w słoiku z bożonorodzeniowymi ozdobami

Przyprawy Świąteczne - korzenny aromat w Twoim domu

Opublikowano:

Przyprawy bożonarodzeniowe są tak samo ważną częścią Świąt, jak świąteczne lampki, choinka i dodatkowy centymetr lub dwa wokół talii. Korzenne przyprawy są, bez wątpienia, jednymi z najbardziej popularnych przypraw, które nadają Świętom wyjątkowego aromatu i smaku.

Rodzaje przypraw świątecznych

Imbir: świeży smakuje lekko pikantnie i cytrynowo. Wysuszony korzeń imbiru jest mielony i używany do wypieków. 

Cynamon: kora drzewa cynamonowego Cejlonu jest suszona i zwinięta w celu stworzenia popularnej laski cynamonu, podczas gdy mielony cynamon jest zwykle zrobiony z odmiany Kasja lub Padang.

Gałka muszkatołowa: nasiona owoców gałki muszkatołowej rosną na drzewach,  występują głównie w krajach tropikalnych.  Głównym producentem jest Grenada, wyspa Antyli. Gałka muszkatołowa charakteryzuje się mocnym, lekko orzechowym smakiem.

Goździk: suszone pąki goździka mają wyjątkowy, bardzo intensywny smak. Pierniczki, babeczki  świąteczne i bożonarodzeniowy poncz byłyby klapą bez goździków! Ale bądź ostrożny: zawsze używaj ich z umiarem, ponieważ wysoki poziom olejków eterycznych może szybko stać się przytłaczający.

Kolendra: jedni ją lubią, inni nie. Istnieje jednak wyraźna różnica między liśćmi, a nasionami tej rośliny korzennej. Kolendra dla niektórych ma mydlany posmak, podczas gdy suszone nasiona mają ostry, pikantny i intensywny smak, który nadaje szczególny charakter zarówno słodkim, jak i pikantnym potrawom.

Kardamon: wykonany z młodych nasion o słodko-pikantnym smaku, kardamon jest szczególnie popularny w bożonarodzeniowym ponczu, ale niewielka szczypta dodana do gorącej czekolady może również stanowić prawdziwą świąteczną ucztę dla kubków smakowych.

Ziele angielskie: suszone owoce korzennika lekarskiego są mocne i pikantne w smaku oraz stanowią składnik popularnego ciasta miodowego lub piernika.


Słoik z przyprawą do pierników może zawierać następującą mieszankę:
2 łyżki mielonego imbiru
3 łyżki cynamonu
1 łyżka ziela angielskiego
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki kardamonu
1 łyżka goździków

cynamon - laska cynamonu i cynamon mielony

Tajne składniki w przepisie na pierniczki

Podczas gdy są to podstawowe składniki, większość osób ma swój tradycyjny, rodzinny, przepis na pierniczki, który oczywiście zawsze zawiera kilka „tajnych” składników takich jak:

Anyż: roślina anyżu produkuje małe zielone nasiona, które po wysuszeniu mają lekko lukrecjowy smak.

Wanilia: strąki wanilii są suszone wieloetapowo,  w kuchni najczęściej wykorzystywane są jej nasiona. Do wypieków można również wykorzystać całą laskę wanilii, a nie tylko ziarenka. Można ją zagotować w płynie np. mleku czy śmietance (w skórce wanilii jest bardzo dużo aromatu) i tym sposobem będzie on intensywniejszy w smaku.

Anyż gwieździsty (gwiazdkowaty): ta odmiana jest owocem małego wiecznie zielonego drzewa z rodziny magnolii. Podobnie jak lukrecja, ma podobny smak do anyżu, który jest często używany do produkcji ponczu i herbaty na Boże Narodzenie.

Jak przyprawa trafia do ciasta?

Mielenie

Wiele przypraw, takich jak ziele angielskie, nabiera smaku dopiero po zmieleniu, co jest bardzo łatwe do wykonania przy użyciu moździerza.

Infuzja

Infuzja polega na podgrzewaniu płynu razem z przyprawami, aby oddały swój aromat do płynu. Najlepiej odstawić całość na jakiś czas, aby płyn nabrał jak najgłębszego aromatu. Dopiero później można go odcedzić. Tym sposobem można przygotować krem kawowy – roztłuczone ziarna kawy wystarczy podgrzać ze śmietanką i odstawić.

Pieczenie

Możesz po prostu dodać trochę przypraw do ciasta lub użyć ich jako dekoracji do polewy. Szczególnie atrakcyjne są anyż gwieździsty, cynamonowe laski i strąki wanilii, ale także rodzynki.

Konserwowanie

Przyprawy korzenne są wspaniałym dodatkiem do zakonserwowanych owoców. Można je również dodać do gorących napojów typu kawa, wino czy cydr.

 

Grzane wino, gorący cydr i inne napoje alkoholowe z przyprawami bożonarodzeniowymi

Wino grzane

Grzane wino powinno mieć owocowy, niezbyt wytrawny smak pomimo wszystkich intensywnych bożonarodzeniowych przypraw. Powinno być wyraziste w smaku. Tradycyjne niemieckie grzane wino (Glühwein) zawiera goździki, ziele angielskie, anyż gwieździsty, cynamon, nasiona kolendry i świeże pomarańcze. Nie ma nic bardziej bożonarodzeniowego niż to!

Gorący cydr jabłkowy

Ten gorący napój jabłkowy ma wszystko — przynajmniej pod względem przypraw. Cynamon, gałka muszkatołowa, goździki i wanilia łączą siły z pomarańczami i syropem klonowym. Wyłącznie od Ciebie, czy używasz wina jabłkowego, czy też bezalkoholowego soku jabłkowego do ponczu-tak czy inaczej będzie to smakowało bożonarodzeniowo!

Glögg

Ten szwedzki poncz bożonarodzeniowy z pewnością rozgrzeje Twoje dłonie i doda koloru policzkom w rekordowo krótkim czasie. Kardamon, cynamon, goździki, rodzynki i suszone figi łączą się z czerwonym winem i brandy. Nie pozostaje nic innego, jak tylko "Skøl"!.

Piernikowa latte „z wkładką”

Jasne, wszyscy wiemy, co to jest piernikowa latte: kawa, gorące mleko i dużo przypraw — niesamowite! Ale może być jeszcze lepiej „z kopniakiem”! Wystarczy dodać odrobinę rumu lub amaretto i wystrzałowa piernikowa latte jest gotowa!

Goździki rozsypane na blacie

Bożonarodzeniowe smakołyki z przyprawami

Mince Pie – bożonarodzeniowe babeczki z nadzieniem bakaliowym

W tradycyjnym przepisie wnętrze ciastka wypełnione jest suszonymi owocami, jabłkami, rodzynkami i orzechami, które zostały nasączone świątecznymi aromatami: cynamonem, goździkami, gałką muszkatołową oraz atmosferą świątecznych kolęd.  

Piernik, pieprznik lub Lebkuchen:

Czy to w Polsce, Anglii, Szwecji czy Niemczech, bez piernika nie ma świąt Bożego Narodzenia. To kluczowy element, podobnie jak choinka i błyszczące oczy dzieci. Typowa przyprawa piernikowa zawiera tradycyjnie cynamon, goździki, ziele angielskie, kolendrę, imbir, kardamon i gałkę muszkatołową. 

Ciasteczka imbirowe

Kandyzowany imbir łączy siły z cynamonem i gałką muszkatołową, tworząc symfonię smaku w małym ciasteczku, który jest absolutną koniecznością na Boże Narodzenie, szczególnie w USA.

Bożonarodzeniowy pudding

Znany również, jako śliwkowy pudding, świąteczny pudding jest tradycją w Wielkiej Brytanii i obejmuje suszone owoce, orzechy, przyprawy, jajka, chleb i masło. Po wywróceniu do góry nogami, jest on oblewany brandy. W środku, zgodnie z tradycją, ukrywana jest srebrna moneta i ktokolwiek ją znajdzie, podobno wyjdzie za mąż w następnym roku.

Pierniczki ludziki na blacie

Wręczanie przypraw świątecznych jako prezentów

Przyprawy są wspaniałym prezentem, a najlepszą ich cechą jest to, że są w dużej mierze odporne na faux pas. Jeśli Twój kolega nagle staje się weganinem, a Ty nic o tym nie wiedziałeś, to nadal będzie trafiony prezent.

"Złe przyprawy są równie bolesne jak błędne nuty"
(Gioacchino Rossini)

Nie wszystkie przyprawy dobrze się za sobą komponują. Jednak, udana kompozycja może stworzyć wspaniałe smaki i wzmocnić bożonarodzeniową atmosferę, która nie istniałaby bez świec i świątecznych przysmaków. Zebraliśmy więc listę idealnych kompozycji smakowych. 


Mieszkanka przypraw bożonarodzeniowych


Czy to do grzanego wina, do glöggu czy gorącego cydru - te przyprawy zapewniają charakterystyczny smak i wspaniały aromat – mogą być także użyte do herbaty owocowej. 

2 laseczki cynamonu
1 łyżka stołowa goździków
3-4 strąki anyżu gwieździstego
Pomarańcze i skórki cytrynowe

    
Mieszkanka przypraw do pieczonych jabłek


Stosowana oczywiście w pysznych pieczonych jabłkach, ale może być również dodawana do wybornego sosu jabłkowego, podawanego na lodach waniliowych lub do gorącego soku dla uzyskania lepszego smaku.

Nasiona strąków wanilii
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka stołowa goździków
Mieszkanka przypraw świątecznych
Idealna do gęsi, pieczeni wieprzowej lub do zupy kasztanowej.

1 łyżka kolendry 
2 liście laurowe
1 łyżka owoców jałowca
1 łyżka stołowa czarnego pieprzu
1 łyżka nasion kopru włoskiego
1 łyżka ziela angielskiego

Mieszkanka przypraw świątecznych


Idealna do gęsi, pieczeni wieprzowej lub do zupy kasztanowej.

1 łyżka kolendry 
2 liście laurowe
1 łyżka owoców jałowca
1 łyżka stołowa czarnego pieprzu
1 łyżka nasion kopru włoskiego
1 łyżka ziela angielskiego

Rozsypane przyprawy świąteczne - kardamon, cynamon, imbir, kolendra, goździki
Zobacz nasze przepisy
Dr. Oetker poleca
01:40
12
Średni
Makowiec bezglutenowy
Wszystkiego słodkiego
03:00
14
Średni
Cynamonowy odrywaniec
Wszystkiego słodkiego
00:30
4
Łatwy
Grzane wino