1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Lifestyle
  4. Słodkie pająki, bezowe duchy i paluchy wiedźmy. Jak zorganizować Halloween?

Słodkie pająki, bezowe duchy i paluchy wiedźmy. Jak zorganizować Halloween?

Impreza na Halloween powinna być strasznie udana i potwornie smaczna? Przedstawiamy pomysły na przyjęcie, które ucieszy nie tylko dzieci, lecz także dorosłych.


Mimo że Halloween to święto o zagranicznym rodowodzie, już na dobre wplotło się w nasz kalendarz imprez. Obchodzi się je 31 października. Geneza Halloween nie jest jasna, ale jedna z teorii mówi, że przebieranki i zabawa miały odstraszać złe duchy. Najhuczniej święto obchodzone jest w Stanach Zjednoczonych, gdzie popularnością wyprzedza je tylko Boże Narodzenie. Amerykanie dekorują domy, imprezują, przebierają się i bawią w „cukierek albo psikus”. Idąc ich tropem, podpowiadamy, jak zorganizować w domu halloweenowe przyjęcie.


Przyjęcie z okazji Halloween to duże pole do popisów w kuchni. Warto zaopatrzyć się wcześniej w akcesoria i dodatki (np. w sklepie z dekoracjami do tortów), które pomogą przekształcić zwykłe dania w mroczną strawę: sztuczne oczy, kości i zakrwawione noże zrobione z masy cukrowej, pikery (papierowe dekoracje na patyczkach), czarny brokat, czy talerzykiudekorowane sztuczna krwią i gotyckie serwetki. Poszaleć można także z barwnikami, np. czarnym i pomarańczowym.

Zrób to sam: Zestaw dekoracji na Halloween 🎃👻


Przekąski na Halloween

Na halloweenowym stole powinno pojawić się sporo przystawek i zakąsek, bo rzadko kiedy jest to typowa impreza zasiadana. Można więc przygotować mumie z ciasta francuskiego, owijając jego paskami parówki lub porcję dowolnego nadzienia, np. z pieczarek lub z kapusty z grzybami czy sosu pomidorowego i sera, tworząc klasyczne paszteciki. Na wierzch wystarczy położyć sztuczne oczy z masy cukrowej lub z kawałków mozzarelli i czarnej oliwki. Z pokrojonych oliwek można ułożyć kształt pająków na pizzerinkach czy tartinkach z lekko różową od papryki pastą twarożkową. Na posmarowanych guacamole tostach idealnie będzie wyglądać twarz Frankensteina z kawałków warzyw, orzechów (włoskie wyglądają zupełnie jak ludzki mózg!), sera i kiełków.


Jeśli postanowimy przygotować także danie główne, postawmy na potrawy, które wyżywią całą grupę, bez nadmiernego angażowania się w kuchni – lepiej bawić się wspólnie, niż stać cały wieczór przy patelni. Zamiast pojedynczych porcji podajmy więc misę spaghetti z sosem bolognese lub zielonym pesto, wilgotnego od sosu i udekorowanego parami oczu łypiących na gości – zrobionych z jajek na twardo i oliwek, przekrwionych od keczupu. Sprawdzi się także duża wytrawna tarta lub zapiekanka z serem, na wierzchu której można ułożyć kształt czaszki, kościotrupa lub demonicznej twarzy.


Desery na Halloween

Słodki halloweenowy stół nie wymaga aż tyle pracy, jak mogłoby się wydawać. Diabeł tkwi bowiem w szczegółach i dekoracjach. Wystarczy upiec porcję babeczek black velvet z czerwonym barwnikiem czy mini serniczków i postawić na kilka sprawdzonych rozwiązań. Na rozlanym na ich powierzchni lukrze można czarnym pisakiem i patyczkiem zrobić siatkę pajęczyn, a wyciskając krem z wąskiej tutki i skrapiając całość syropem z granatów uzyskamy zakrwawione zwoje mózgowe. Z Czarnych babeczek Dr. Oetkera idealnie wychodzą pająki malowane białym Pisakiem Cukrowym, a korpus pająta powstanie z pianki Marshmallow 🕷️.  Czekoladowe ciasto można pokruszyć, posypać cukrowymi kośćmi, z herbatników zrobić nagrobki, a żelków wijące się robaki i jadalny cmentarz gotowy.


Jeszcze prostsze do zrobienia będą bezowe duszki – wystarczy uformować ubitą pianę w wysokie kleksy, wysuszyć w piekarniku tak, żeby były białe, a następnie pisakiem cukrowym zrobić oczy. Z ciasta kruchego można uformować palce wiedźmy, pamiętając o stawach i zmarszczkach, a paznokcia robiąc z migdała bez skórki.

Zobacz jak przygotować Kruche paluchy Baba Jagi 🧹🧛‍♀️


Uzupełnieniem halloweenowego słodkiego stołu będą proste ciasta i desery o jesiennym charakterze. Z pewnością warto zwrócić uwagę na dynię, gruszki, śliwki i jabłka. Z tej pierwszej można zrobić klasyczne amerykańskie ciasto dyniowe, czyli kruchą tartę ze słodką, pomarańczową masą z przyprawami korzennymi i mlekiem skondensowanym. Wierzch udekorujmy bitą śmietaną i cynamonem. Można również upiec jabłkową kruchą tartę, ozdabiając ją wyciętymi z ciastka listkami, duszkami czy innymi wzorami 👻.


Ciekawą dekoracją i zarazem słodką przekąską będą jabłka w karmelu, kojarzące się z amerykańskim wesołym miasteczkiem czy festynem. Wybierzmy do tego twarde jabłka ulubionego gatunku, zanurzmy je w czerwonym lukrze, wbijmy patyczki i pozostawmy do zastygnięcia. Takie jabłka najlepiej zrobić tuż przed imprezą, bo chrupiąca skorupka może zmięknąć od wilgoci 🍎.


Dekoracje na Halloween – jak ozdobić mieszkanie?

Przyjęcie na Halloween to nie tylko menu. Sporo zabawy może dostarczyć nam dekorowanie stołu i całego mieszkania. Zadbajmy o spójną kolorystykę, np. czarno-pomarańczową, lub wprowadźmy motyw przewodni. Może nim być ulubiony horror czy serial. Pajęczyny na ścianach i meblach, czarny obrus, zwieszające się z sufitu nietoperze, świece i lampa podłogowa dzięki prześcieradłu zamieniona w ducha – te dekoracje powstaną w pięć minut. Pięknie i strasznie będą też wyglądać wydrążone dynie z wyciętymi demonicznymi twarzami i włożoną do środka świeczką. To proste i niezawodne sposoby na wyczarowanie w mieszkaniu strrrasznej atmosfery na hallowenową imprezę.


Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej