Czego można użyć zamiast jajek w przepisach na wypieki? To pytanie, z którym zmagają się nie tylko weganie. Jeśli chcesz upiec coś spontanicznie może się zdarzyć, że w Twojej lodówce lub spiżarni możesz nie znaleźć składników, których potrzebujesz. Jeśli nie masz jajek, nie martw się! Dzięki poniższym składnikom ciasto uzyska odpowiednią wilgotność i teksturę. Podane ilości zawsze odnoszą się do jaj w rozmiarze M.
Siemię lniane
Siemię lniane mielone świetne sprawdza się do wiązania ciasta. Ponadto ma lekko orzechowy posmak, dzięki czemu idealnie pasuje do słodkich wypieków.
ZAMIENNIK: Połącz 1-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody i odstaw na chwilę, aż będą miały konsystencję żelu. Idealny zamiennik dla 1 jajka.
Siemię lniane dobrze sprawdzi się w przepisach na wegański biszkopt, chleby, ciasta czy naleśniki.
-
Przepisy w których jajka zostały zastąpione siemieniem lnianym
W tych przepisach jajka zostały zastąpione mielonym siemieniem lnianym:
Siemię lniane możesz kupić tutaj.
Przecier jabłkowy
Przecier jabłkowy (lub mus jabłkowy), który zwykle nie zawiera cukru, nadaje ciastu odpowiednią konsystencję, dodaje wilgoci i lekką słodycz, dzięki czemu reszta cukru w przepisie może być całkowicie lub częściowo pominięta.
ZAMIENNIK: 3 łyżki przecieru jabłkowego (ok. 70 g) = 1 jajko
Przecier jabłkowy jako zamiennik dla jajek sprawdzi się w przepisach na muffinki czy brownie.
Banan
Podobnie jak mus jabłkowy, banany (szczególnie te dojrzałe) wiążą ciasto, nadając mu wilgoci oraz słodyczy.
ZAMIENNIK: 1/2 banana = 1 jajko
Banany zamiast jajek dobrze sprawdzą się w przepisach na brownie, chleby czy muffinki.
-
W tych przepisach jajka zostały zastąpione bananem:
Nasiona chia (nasiona szałwi hiszpańskiej)
Nasiona chia dobrze sprawdzają się zarówno w słodkich jak i pikantnych wypiekach, takich jak pieczywo, ponieważ mają stosunkowo neutralny smak. Z biegiem czasu nasiona chia pęcznieją w wodzie. Jeśli np. zostawisz nasiona w wodzie na noc, podobnie jak siemię lniane zamieniają się w rodzaj budyniu lub żelu, którym można łatwo związać ciasto.
ZAMIENNIK: 1 łyżka nasion chia + 3 łyżki wody = 1 jajko
Nasiona chia dobrze sprawdzą się do przygotowania deserów m.in. puddingów.
Babka jajowata (psyllium)
Łupiny babki jajowatej lub zmielone nasiona babki w blenderze pęcznieją w wodzie do wielokrotności ich pierwotnego rozmiaru tworząc płyn, który można wykorzystać do wiązania składników na ciasto.
ZAMIENNIK: 1 łyżka łupin babki jajowatej (psyllium) + 200 ml wody = 1 jajko
Aquafaba
Aquafaba czyli płyn powstający po gotowaniu nasion strączkowych. Jej nazwa wywodzi się od dwóch łacińskich słów - aqua (woda) i faba (fasola). Posiada właściwości podobne do tych co białka jaj, czyli emulgujące, pieniące i zagęszczające.
ZAMIENNIK: 3 łyżki aquafaby = 1 jajko
Płyn aquafaby po ubiciu z cukrem zamienia się w sztywną, białą masę. Dzięki temu, może zostać wykorzystany do przygotowania bez, czekoladowych musów i innych deserów.
Więcej o aquafabie przeczytasz w Ciastopedii
-
Przepisy w których jajka lub białka zastąpiono aquafabą:
Inne alternatywy dla jajek to:
- Skrobia: 1 łyżka skrobi + 3 łyżki wody = 1 jajko.
- Mąka sojowa: 1-2 łyżki mąki sojowej + 1-2 łyżki wody = 1 jajko
- Tofu: 50-60 g jedwabistego tofu = 1 jajko.
- Mączka chleba świętojańskiego: 1 łyżeczka = jedno jajko.
Pamiętaj o tym, że nie w każdym przepisie możesz wykorzystać każdy zamiennik jajek. Wszystko zależy od proporcji innych składników i struktury ciasta.
Wszystkie nasze przepisy na ciasta i desery bez jajek znajdziesz tutaj.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/czym-zastapic-jajka-w-ciastach-i-deserach |
Komentarze