1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak upiec idealny sernik?

Jak upiec idealny sernik?

najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę pokrojony na kawałki na talerzyku
najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę pokrojony na kawałki na talerzyku
Zaktualizowano:

Sernik pieczony to jeden z najbardziej tradycyjnych wypieków, a mimo to nie ma jednego uniwersalnego przepisu na sernik idealny. Sernik może być ciężki i treściwy lub delikatny i puszysty. Może także być mazisty, kremowy albo lekki i puszysty przypominający strukturą biszkopt. To, która wersja sernika będzie tą idealną zależy tylko od naszych indywidualnych upodobań. Podczas przygotowywania serników, warto pamiętać o kilku istotnych szczegółach, które mają wpływ na efekt końcowy i satysfakcję z udanego wypieku – bez względu na typ sernika.


Składniki:

Twaróg – najważniejszy składnik sernika. Powinien być dobrej jakości, najlepiej tłusty lub półtłusty (kupując twaróg chudy należy pamiętać o wmieszaniu do masy dodatkowej porcji masła, bez tego sernik będzie zbyt suchy), a w smaku nie powinien być kwaśny.
Twaróg na sernik należy przynajmniej dwukrotnie zmielić (jeden raz nie wystarczy, gdyż grudki twarogu i tak pozostaną co będzie widać zwłaszcza w sernikach czekoladowych).
W sklepach można kupić już gotowy zmielony trzykrotnie twaróg zarówno w kostkach jak i w wiaderku. Warto jednak przed zakupem upewnić się, że jest to prawdziwy twaróg bez dodatków i zagęstników. Sery oferowane w wiaderkach są dużym udogodnieniem, jednak może okazać się, że wymarzony sernik zamiast być z gatunku ciężkich lub kremowych, ma konsystencję budyniu i niewiele ma ze smaku twarogu. Najczęściej jakość takiego sera widać już po otwarciu, a jego użycie może sprawiać kłopoty od samego początku przygotowania (masa serowa jest zbyt rzadka, trzeba ją dłużej piec a końcowa konsystencja sernika pozostawia wiele do życzenia). Jeśli nie mamy więc dostępu do dobrego, kupnego mielonego twarogu, najlepiej zmielić go samodzielnie.

Jajka – jajka w serniku pełnią rolę spulchniającą i nie może ich zabraknąć. Niezbędne minimum to 3 jajka na 1 kg twarogu. W zależności od przepisu w serniku może się znaleźć od 3-10 jaj. Do masy serowej można dodać od razu całe jajka, lub najpierw wmieszać żółtka, a na koniec ubić pianę z białek i delikatnie dodać do masy. Dzięki dodaniu piany z białek sernik będzie dużo delikatniejszy, może jednak bardziej wyrosnąć a po upieczeniu opaść. Dlatego ważna jest temperatura pieczenia sernika (o tym w punktach poniżej).

Mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, proszek budyniowy – mąka zagęszcza strukturę sernika, dzięki niej jest bardziej zwarty. Należy jednak dodawać ją z umiarem w niewielkiej ilości. Nadmiar mąki sprawi, że sernik będzie suchy i zacznie się kruszyć, a taki nie jest już smaczny.

Kwaśna śmietana, śmietanka kremówka, mascarpone – dodatek któregokolwiek z tych składników doda sernikowi gładkości, kremowości. Im produkt ma większą  zawartość tłuszczu, tym bardziej kremowy sernik uzyskamy.


Przygotowanie:

Składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego dobrze wyjąć je z lodówki na około 2 godziny przed przygotowaniem. Twaróg należy rozdrobnić, aby szybciej nabrał odpowiedniej temperatury. Od tej zasady są jednak pewne wyjątki. Jeśli w przepisie do sernika, należy dodać ubitą śmietankę kremówkę musi być ona bardzo dobrze schłodzona, w przeciwnym razie nie ubije się,

Masy serowej nie należy mieszać dłużej niż do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie powoduje niepotrzebne napowietrzanie masy, a co za tym idzie sernik w trakcie pieczenia bardziej wyrasta i mocniej opada,

Warto też wcześniej przygotować sobie formę, w której sernik będzie pieczony i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia. Do pieczenia sernika najlepiej wybierać formy z ciemną powłoką, formy aluminiowe (zwłaszcza w dłuższym kontakcie w czasie studzenia czy chłodzenia) wchodzą w reakcję z sernikiem i nabiera on nieprzyjemnego metalicznego posmaku.


Pieczenie:

Optymalny przedział temperatury, w jakiej należy piec sernik to 150-170°C. Im niższa temperatura, tym sernik będzie wolniej rósł, a tym samym podczas studzenia nie opadnie zbyt gwałtownie. Serniki, do których dodaje się ubitą pianę z białek, zazwyczaj rozpoczyna się piec w wyższej temperaturze (aby białko możliwie szybko się ścięło a sernik zachował kształt) po czym od razu po wstawieniu do piekarnika obniża temperaturę. Niektóre przepisy w zależności od typu sernika, zalecają pieczenie w jeszcze niższej temperaturze, a otrzymany wypiek ma zazwyczaj ładnie ścięty, lecz nie przyrumieniony wierzch.

Jeśli zależy nam na idealnie równym serniku bez pęknięć warto upiec go w kąpieli wodnej(formę z sernikiem szczelnie owinąć folią i wstawić do głębszej blachy z gorącą wodą) lub z parą wodną (poziom niżej pod formą z masą serową ustawiamy naczynie z gorącą wodą, najlepiej aby było większe niż forma do sernika tak aby para otaczała formę z każdej strony). Jest jeszcze trzecia metoda:

W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, chyba, że zachodzi konieczność uratowania wierzchu przed nadmiernym zrumienieniem. Wówczas powoli, nie gwałtownie, otwieramy i przykrywamy sernik papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Gotowy sernik sprawdzamy po tym jak wygląda jego wierzch, masa serowa zwłaszcza na środku powinna być ścięta i sprężysta (nie surowa!). Świeżo upieczony, gorący sernik może się nieco trząść (jak budyń czy galaretka). Pamiętajmy jednak, aby nie wydłużać bez potrzeby czasu pieczenia. Jeśli wierzch jest ładnie ścięty, wydłużenie pieczenia spowoduje przesuszenie sernika, ale o tym dowiemy się dopiero po kilku – kilkunastu godzinach (dopiero wtedy całkowicie wystudzone i schłodzone serniki nabierają ostatecznej właściwej konsystencji).

Studzenie sernika – sernik powinno się studzić stopniowo, początkowo pozostawiamy go w uchylonym piekarniku na około 30-60 minut, następnie studzimy w temperaturze pokojowej, na koniec wstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce.


Przechowywanie i mrożenie:

Serniki przechowujemy w chłodnym miejscu lub w lodówce,

Nadmiar sernika można z powodzeniem zamrozić. Ważne, aby szczelnie go zapakować w opakowanie (folię, pojemnik) do tego celu przeznaczone – tak, aby nie przedostały się do niego zapachy z innych produktów w zamrażarce, a także nie nabrał nieprzyjemnego posmaku od samego opakowania,

Zamrożony sernik rozmrażamy przekładając go dzień przed podaniem z zamrażarki do lodówki.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-upiec-idealny-sernik

Komentarze


  1. Kawałek sernika z truskawkami na kruchym spodzie z kruszonką - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:20
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik z truskawkami

    Tutaj znajdziesz przepis na pieczony sernik z truskawkami i kruszonką😋 Zobacz jak go przygotować krok po kroku!🍓

  2. sernik mascarpone wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik mascarpone
  3. Kawałek bananowego sernik z polewą z masła orzechowego na talerzyku - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:50
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Średni
    Sernik z  bananami
  4. Rozkrojony fit sernik z dynią na bazie skyrów - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Fit sernik z dynią
  5. Pieczony skyrnik bez cukru z wanilią na marmurowej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:55
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pieczony skyrnik
  6. sernik z pierniczkami na talerzyku do kawy - wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik z pierniczkami
  7. Sernik wiedeński z czekoladą i motylkami waflowymi - Przepis
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:30
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik wiedeński z czekoladą
  8. Sernik z pistacjami. białą czekoladą i płatkami róż na paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    04:40
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik z pistacjami
  9. Sernik tradycyjny - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik tradycyjny - Prosty i Szybki Przepis
  10. Sernik bezglutenowy ozdobiony porzeczkami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik bezglutenowy
  11. sernik z wanilią i kremem cytrynowym - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    08:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Sernik z kremem cytrynowym
  12. Sernik królewski z masą serową i kakaowym ciastem. Kawałki sernika na talerzykach, udekorowane kwiatami.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik królewski
  13. sernik na dużą blachę z pyszną czekoladową polewą, udekorowany truskawkami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:10
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę
  14. sernik pomarańczowy z ziemniakami położony na zielonym talerzu
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik pomarańczowy z ziemniakami
  15. Sernik z czerwonymi porzeczkami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik pieczony z porzeczkami
  16. Lekki sernik cytrynowy z czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Lekki sernik cytrynowy z czekoladą
  17. Sernik z kremem czekoladowo-orzechowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Sernik z kremem czekoladowo-orzechowym
  18. sernik z malinami i białą czekoladą na kakaowym spodzie z herbatników, oprószony cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik z białą czekoladą i malinami
  19. sernik z polewą czekoladową bez spodu - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik z polewą czekoladową
  20. kawałek sernika z rosą na kruchym spodzie, ze śmietankową masą serową i bezową pianką, sernik złota rosa na talerzyku - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik z rosą
  21. tradycyjny sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście, z bezową pianką, przykryty startą na tarce drugą warstwą ciasta - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tradycyjny sernik z brzoskwiniami
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej