1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. C
  4. Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe to ciasto spulchnione za pomocą drożdży świeżych lub suszonych. Rozrost ciasta następuje w wyniku fermentacji alkoholowej, podczas której drożdże przerabiają cukier na etanol i dwutlenek węgla. Podstawowe składniki do wyrobu ciasta drożdżowego to mąka pszenna, woda, drożdże, cukier i sól. Proces wytwarzania ciasta drożdżowego może przebiegać jednofazowo lub dwuetapowo. Metoda jednofazowa polega na przygotowaniu ciasta ze wszystkich surowców według przepisu, dodawanych w odpowiedniej kolejności, a po wymieszaniu na odstawieniu do fermentacji. Metodę tę można przeprowadzić zarówno „na zimno” jak i „na ciepło”. Przy metodzie „na zimno” łączymy surowce, a następnie tak przygotowane ciasto odstawiamy do leżakowania na kilka godzin w temperaturze 6-8 °C. W przypadku ciasta sporządzanego metodą „na ciepło” skraca się czas przygotowania. Drożdże rozprowadza się w ciepłym mleku, następnie dodaje się pozostałe składniki i odstawia do fermentacji w temperaturze ok. 28-32°C na około 2 godziny. W tym czasie przebija się ciasto jedno- lub dwukrotnie. Metoda dwufazowa obejmuje przygotowanie ciasta w dwóch etapach. Najpierw na sporządzeniu rozczynu, a później przerobieniu rozczynu na ciasto.

 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej