Śniadanie na słodko - inspirujące przepisy z całego świata

Śniadanie na słodko - inspirujące przepisy z całego świata

Szukacie przepisu na inne śniadanie? Podpowiadamy inspirujące pomysły śniadań z rożnych zakątków świata.

Francja

Francuzi rozpoczynają poranek od lekkiego śniadania, które prawie zawsze jest słodkie – często jedzą późne kolacje, rano nie są więc zbyt głodni. Chwytają więc croissanta lub bułeczkę z czekoladą – pain au chocolat – i popijają filiżanką lub małą miseczką mlecznej kawy, herbaty lub gorącej czekolady. Gdy nie mają akurat pod ręką słodkich wypieków lub dobrej piekarni, zadowalają się kawałkiem bagietki z masłem i konfiturą, chętnie sięgają też po jogurt. Wbrew pozorom, nigdy nie jedzą o poranku sera.

Turcja

Tureckie śniadanie to bardziej styl jedzenia, niż konkretne kąski, ale jest kilka klasycznych słodkich pozycji, które można znaleźć na tradycyjnym tureckim stole o poranku. To na pewno dżemy i przetwory z owoców, najczęściej gęste, słodkie i aromatyczne, zrobione z płatków róży, wiśni lub pomarańczy. Jest też miód, często w postaci ociekającego złotem plastra, masło, gęsta tłusta śmietana i melasa z granatów. Do tego chleb z sezamem i... oliwki, bo na tureckim śniadaniowym stole nie może ich zabraknąć. Do popicia tylko mocna, gorzka herbata – kawa pojawia się później w ciągu dnia.

Szwecja

Dla mieszkańców krajów skandynawskich śniadanie to bardzo ważny posiłek dnia – może ze względu na panujący tam chłód, który wymaga wzmocnienia organizmu przed wyjściem z domu. Szwedzi na śniadanie często jedzą więc owsiankę. Pożywna i tania, przygotowywana jest z różnego rodzaju płatków, mleka i soli. Najpopularniejsze dodatki to cynamon, masło i cukier, świeże lub przetworzone owoce, śmietana. Popularne są też grzanki z masłem, serem żółtym i dżemem – to połączenie dużo smaczniejsze, niż można by przypuszczać.

Sycylia

Włosi, podobnie jak Francuzi, o poranku jedzą niedużo i zwykle wybierają coś słodkiego. Na słonecznej Sycylii na śniadanie warto skusić się na przysmak dość niezwykły – drożdżową brioszkę z lodami. Do przekrojonej bułeczki wkładają najczęściej cytrynową lub pomarańczową granitę, ale można też spotkać lody migdałowe, kawowe lub czekoladowe.

Stany Zjednoczone

Najpopularniejsze amerykańskie śniadanie na słodko to pancakes, czyli grube, puszyste naleśniki układane w stosy i klasycznie podawane z syropem klonowym i masłem. Ciasto na pancakes różni się od naleśnikowego, zwykle jest z dodatkiem maślanki i sporą ilością proszku do pieczenia lub sody, które sprawiają, że placuszki rosną puchate. Można je podać także z dżemem lub konfiturą, bitą śmietaną, czekoladą, a nawet plastrami chrupkiego bekonu skąpanymi w syropie.

Chiny

Chińczycy śniadanie jedzą często w biegu, kupując je od ulicznych sprzedawców po drodze do pracy. To na przykład baozi, czyli bułki na parze z nadzieniem ze słodkiej fasoli lub masy jajecznej. Popularna jest także sojowa zupa mleczna – w świeżym mleku sojowym, słodzonym lub nie, pływają kawałki smażonego ciasta zwane youtiao.

Ukraina

Najsmaczniejsze z ukraińskich śniadań, któremu wprost nie sposób się oprzeć to syrniki. Jada się je także w Rosji. To małe rumiane placuszki, przygotowywane z tłustego twarogu, odrobiny mąki i jajka. Smaży się je na maśle i podaje z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem lub domowym dżemem. W smaku przypominają nieco sernik, ale robi się je dużo szybciej.

Laos

Jednym z najpopularniejszych laotańskich śniadań jest bagietka – Laos przez jakiś czas był we władaniu Francji – suto polana mlekiem skondensowanym. To proste i sycące połączenie, które pozwala słodko zacząć dzień i nabrać energii na nadchodzące wyzwania.

Islandia

Najbardziej charakterystyczny śniadaniowy produkt na Islandii to skyr, czyli pełen białka i niemal pozbawiony tłuszczu gęsty i kremowy jogurt. O poranku Islandczycy spożywają go z owocami lub dżemem, czasem dodają też płatki owsiane. Skyr można kupić także poza Islandią, ale podobno tam smakuje najlepiej.

Maroko

Na śniadanie jada się tu między innymi kwadratowe płaskie naleśniki zwane msemen. Zrobione są z drożdżowego ciasta z dodatkiem semoliny, które jest gęste i trzeba je zagniatać tak, jak chlebowe. Placuszki wielokrotnie się składa, smarując poszczególne warstwy masłem i podsypując semoliną, dzięki czemu po usmażeniu otrzymujący delikatnie listkujący się naleśnik. Przygotowane kwadraty smaży się je na patelni i podaje z miodem, dżemem lub syropem maślano-miodowym.

Jak widać, wśród śniadań świata nie brakuje słodkich propozycji. W każdym kraju znajdą się bowiem smakosze, którzy nie wyobrażają sobie zacząć dnia inaczej, niż od odrobiny przyjemności.

Zobacz nasze przepisy
Wszystkiego słodkiego
00:30
5
Łatwy
Tosty francuskie