Mleczko kokosowe to napój, który jest wytwarzany z miąższu orzecha kokosowego z dodatkiem wody. Ma białą barwę i gęstą, kremową konsystencję. Napój kokosowy jest dostępny w puszkach i kartonikach. Może być wyprodukowany w wersji pełnej oraz odtłuszczonej. Napój ten jest bardzo popularny w kuchni wegańskiej i wśród osób nietolerujących laktozy. Używany jest w szczególności do potraw z kuchni azjatyckiej. Doskonale sprawdza się również jako składnik kremów, deserów, lodów i wypieków.
Ze schłodzonego napoju (przez minimum 12 godzin) można zrobić pyszny, puszysty, kokosowy krem. Wystarczy zebrać z powierzchni schłodzonego mleczka śmietankę i ją ubić. Dodatek napoju kokosowego do kremów i deserów nadaje kremową, przyjemną teksturę.
Pyszne ciasto musowe na bazie musu czekoladowego!🍫 To przepis idealny na wegańskie urodziny🤎