1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. M
  4. Mleko kokosowe (nazwa formalna: napój kokosowy)

Mleko kokosowe (nazwa formalna: napój kokosowy)

Mleko kokosowe w szklance. Obok rozłupany kokos.

Mleko kokosowe (nazwa formalna: napój kokosowy)

Mleczko kokosowe to napój, który jest wytwarzany z miąższu orzecha kokosowego z dodatkiem wody. Ma białą barwę i gęstą, kremową konsystencję. Napój kokosowy jest dostępny w puszkach i kartonikach. Może być wyprodukowany w wersji pełnej oraz odtłuszczonej. Napój ten jest bardzo popularny w kuchni wegańskiej i wśród osób nietolerujących laktozy. Używany jest w szczególności do potraw z kuchni azjatyckiej. Doskonale sprawdza się również jako składnik kremów, deserów, lodów i wypieków.

Ze schłodzonego napoju (przez minimum 12 godzin) można zrobić pyszny, puszysty, kokosowy krem. Wystarczy zebrać z powierzchni schłodzonego mleczka śmietankę i ją ubić. Dodatek napoju kokosowego do kremów i deserów nadaje kremową, przyjemną teksturę.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej