1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. M
  4. Mleko sojowe (nazwa formalna: napój sojowy)

Mleko sojowe (nazwa formalna: napój sojowy)

Szklanka mleka sojowego. Obok ziarna soi.

Mleko sojowe (nazwa formalna: napój sojowy)

Mleko sojowe nazywane również napojem sojowym to biało-kremowy płyn uzyskiwany poprzez tłoczenie namoczonych nasion soi. Tradycyjnie spożywane jest w Chinach. W czasie produkcji napoju, pod wpływem działania enzymów i kwasów usuwane są substancje gorzkie. Często używany jako zamiennik mleka krowiego przez osoby z nietolerancją laktozy lub wegan. Napój sojowy ma niski indeks glikemiczny, jest niskokaloryczny i zawiera podobną ilość białka, co mleko krowie. W sprzedaży dostępny jest napój sojowy niesłodzony, słodzony, z dodatkiem wapnia lub witamin. Można go wykorzystać do deserów, koktajli i napojów. Z napoju sojowego produkowane jest także tofu, z którego można przyrządzić sernik wegański.


 
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej