1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. S
  4. Śmietanka

Śmietanka

Bita śmietana wyciśnięta ze szprycy cukierniczej do szklanki.

Śmietanka

Śmietanka to produkt o zwiększonej zawartości tłuszczu, uzyskany w wyniku wirowania mleka. Następnie jest ona poddawana homogenizacji i pasteryzacji lub sterylizacji UHT. Ma kremową barwę i lekko słodki smak. Śmietankę ze względu na zawartość tłuszczu dzieli się na: niskotłuszczową o zawartości tłuszczu 9%, 10% i 12%, tłustą o zawartości tłuszczu 18% i 20%,  kremową o zawartości tłuszczu 30%,  tortową o zawartości tłuszczu 36% Śmietanka ma szerokie zastosowanie w gastronomii. Niskotłuszczową i tłustą stosuje się jako dodatek do kawy lub do zagęszczania zup. Śmietanka kremowa i tortowa jest natomiast używana w cukiernictwie. Wykorzystuje się ją do deserów lub ciast. Ze schłodzonej śmietanki, można przygotować bitą śmietanę, wystarczy ubić śmietankę 30% lub 36% z cukrem pudrem. Ubita śmietanka powiększa swą objętość nawet 3-krotnie i staje się sztywniejsza.


 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej