Śmietanka to produkt o zwiększonej zawartości tłuszczu, uzyskany w wyniku wirowania mleka. Następnie jest ona poddawana homogenizacji i pasteryzacji lub sterylizacji UHT. Ma kremową barwę i lekko słodki smak. Śmietankę ze względu na zawartość tłuszczu dzieli się na: niskotłuszczową o zawartości tłuszczu 9%, 10% i 12%, tłustą o zawartości tłuszczu 18% i 20%, kremową o zawartości tłuszczu 30%, tortową o zawartości tłuszczu 36% Śmietanka ma szerokie zastosowanie w gastronomii. Niskotłuszczową i tłustą stosuje się jako dodatek do kawy lub do zagęszczania zup. Śmietanka kremowa i tortowa jest natomiast używana w cukiernictwie. Wykorzystuje się ją do deserów lub ciast. Ze schłodzonej śmietanki, można przygotować bitą śmietanę, wystarczy ubić śmietankę 30% lub 36% z cukrem pudrem. Ubita śmietanka powiększa swą objętość nawet 3-krotnie i staje się sztywniejsza.
Ciasto mleczne Tres Leches czyli delikatne ciasto nasączone trzema rodzajami mleka. Prosty i niezawodny przepis. Wypróbuj! 🥛🥛🥛