Ganache, czekoladowy krem na bazie śmietanki, polewa czekoladowa do ulubionego ciasta - za każdym z tym przepisów stoi królowa słodkiego świata, CZEKOLADA 🍫🍫🍫
Jak ją rozpuścić, aby była gładka, jednolita i błyszcząca? A możesz szukasz sposobu jak uratować zwarzoną podczas rozpuszczania czekoladę?
Sprawdź nasz praktyczny poradnik i dowiedz się jak roztapiać czekoladę, aby była idealna 🤎
Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej?
Pierwszym sposobem na roztopienie czekolady jest kąpiel wodna. Metoda ta polega na ustawieniu nad garnkiem z gotującą się wodą miski z posiekaną czekoladą Pod wpływem unoszącej się pary i jej temperatury czekolada zacznie się roztapiać. Przy większej ilości czekolady proces ten może trwać trochę dłużej, jednak jest najbezpieczniejszą formą rozpuszczania czekolady - temperatura nie jest wysoka, czekolada roztapia się powoli, ale nie przegrzeje się.
Zobacz krok po kroku jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
1. Przygotuj szklaną lub metalową miskę oraz niewielki garnek (rondelek).
2. W rondelku zagotuj wodę, doprowadzając ją do wrzenia. Zmniejsz moc palnika, aby woda nie gotowała się zbyt mocno i nie dotykała dna miski.
3. Czekoladę posiekaj na jak najdrobniejsze kawałki.
4. Miskę z czekoladą umieść na garnuszku pilnując, aby nie dotykała tafli wody oraz aby krople gotującej się wody nie dostały się do czekolady.
5. Czekoladę przemieszaj co jakiś czas, aby równomiernie się rozpuszczała.
Jak roztopić czekoladę w mikrofali?
Drugim sprawdzonym sposobem na roztopienie czekolady jest podgrzewanie jej w mikrofalówce. Ważne, aby nie robić tego na największej mocy kuchenki i podgrzewać czekoladę interwałowo - czyli przemieszać ją co około 15 sekund. Mamy wtedy pewność, że czekolada się przypali się.
Zobacz, jak roztopić czekoladę w kuchence mikrofalowe.
1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
2. Umieść ją w miseczce przeznaczonej do użytku w mikrofali.
3. Podgrzej najpierw przez 20-30 sekund. Wyjmij miseczkę, przemieszaj czekoladę.
4. Ponownie podgrzej, tym razem przez około 15 sekund, ponownie przemieszaj.
5. Powtarzaj podgrzewanie do momentu, aż czekolada całkowicie się roztopi, będzie gładka i jednolita.
Jak roztopić czekoladę ze śmietanką lub mlekiem?
W niektórych przepisach czekoladę rozpuszcza się w śmietance lub mleku, na przykład do ganache czy polewy. Czekolada pozostaje wtedy plastyczna, nie kruszy się i nie łamie przy krojeniu. Ganache czekolady świetnie sprawdzi się także jako dodatek do czekoladowego kremu.
Zobacz, jak prawidłowo rozpuszczać czekoladę w śmietance lub mleku.
1. Czekoladę posiekaj na jak najdrobniejsze kawałki. Im drobniej pokrojona czekolada, tym łatwiej i szybciej się rozpuści.
2. Śmietankę lub mleko zagotuj w rondelku. Zdejmij z palnika.
3. Czekoladę zalej gorącym płynem i odstaw na około minutę, aby temperatura obu składników wyrównała się.
4. Mieszaj czekoladę do momentu, aż całkowicie się rozpuści, będzie gładka i jednolita.
Jak uratować zwarzoną czekoladę?
Podczas rozpuszczania czekolada rozwarstwila się i od masy wyraźnie oddzielił się tłuszcz? Być może nie wszystko stracone! Zanim wyrzucisz zwarzoną masę, spróbuj ją uratować.
Czekoladę przełóż do malego rondelka i dodaj 2-3 łyżki gorącej wody, śmietanki lub mleka. Podgrzewaj powoli, na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Czekolada powinna ponownie się upłynnić i odzyskać swoją gładką, jedwabistą konsystencję.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-roztopic-czekolade |
Komentarze