1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak udekorować ciasto? Proste i szybkie sposoby

Jak udekorować ciasto? Proste i szybkie sposoby

dwa torty udekorowane posypką i lizakami  bezowymi Wszystkiego Słodkiego
dwa torty udekorowane posypką i lizakami  bezowymi Wszystkiego Słodkiego
Zaktualizowano:

Polewy lub kremy mają za zadanie ozdobić ciasta, ciasteczka lub inne wypieki. Za polewę może nam posłużyć ganache, lukier, polewa kakaowa lub inny rodzaj glazury. W amerykańskich przepisach bardzo popularny jest lekko orzeźwiający krem z delikatnie słonym serkiem typu philadelphia, stosowany do dekorowania babeczek.

W Polsce najczęściej używamy go do ciasta marchewkowego.


1. Polewa, lukier, a może krem?

Wiesz, że w Ameryce polewa i lukier mają takie samo znaczenie? Niezależnie od tego czy mamy do czynienia z polewą, lukrem, glazurą, czy ubitą śmietanką, używaną do dekorowania ciast, w amerykańskim angielskim wszystkie te pyszne dodatki do wypieków są określane jako „topping”.


Domowy lukier

Na pewno każdy słyszał o lukrze. Podstawowy przepis składa się z dwóch prostych składników: cukru pudru i wody. Można go połączyć z odrobiną soku z cytryny, co nada przyjemnego, kwaskowatego smaku. Jeżeli dodacie do lukru sproszkowane, liofilizowane owoce uzyskacie kolorowy, owocowy lukier! Tak jak w przepisie na pączki z budyniem i owocowym lukrem.

 

Oprócz tradycyjnego lukru warto zapoznać się również z lukrem królewskim. Jest niezbędny, gdy zależy nam na śnieżnobiałych, misternych i trwałych wzorach na naszych pierniczkach. Czym różni się receptura na tradycyjny lukier, od lukru królewskiego? W przeciwieństwie do podstawowego lukru, w przypadku lukru królewskiego do  przygotowania zamiast wody używamy białek jaj.

 

 

Zobacz inspiracje świąteczneprzepis na lukier królewski na białkach, a jeżeli masz ochotę możesz skorzystać też z wersji wegańskiej, gdzie białka jaj są zamienione na aquafabę.


Krem maślany

Krem maślany to kolejny popularny „topping” stosowany w amerykańskich, ale i w angielskich przepisach. Dlaczego? Możesz go przygotować z zaledwie kilku składników, a do tego ma szerokie zastosowanie. Sprawdzi się jako baza pod masę plastyczną, do uzyskania gładkiej powierzchni tortu czy do dekoracji maślanych (np. kwiatów na torcie).

Krem możesz wzbogacić o  barwnik, liofilizowane owoce czy ulubiony aromat. Dzięki temu, każde ciasto czy babeczka nabierze dodatkowego wymiaru smaku i tekstury, a krem stanie się dosłownie wisienką na torcie!

  • Tort z kremem maślanym

    Zobacz jak zrobić oryginalny tort na bazie kremu maślanego

    biały tort z kremem maślanym i lukrem plastycznym - Wszystkiego Słodkiego

Polewa czekoladowa

Czekoladowe polewy najczęściej zrobione są z… zaraz, zaraz...czekolady! Od białej, po mleczną, gorzką, a nawet ruby. Ale to nie wszystko! Drugim składnikiem potrzebnym do przygotowania czekoladowej polewy jest masło, mleko, napój roślinny lub śmietanka. Te składniki powodują, że Twoja polewa nie będzie się łamać podczas krojenia!

 

Niezależnie od tego czy polewę używasz do ozdabiania ciastek czy jako polewę do babki, musisz się zgodzić, że czekolada zawsze poprawia smak! 🍫

  • Jak zrobić polewę czekoladową?

    Tutaj znajdziesz więcej informacji jak zrobić polewę czekoladową!

    ciasto z wiśniami, udekorowane polewą czekoladową

Ganache

Ganache to rodzaj polewy czekoladowej z dodatkiem śmietanki (albo serka mascarpone). Jest więc kremowy, głęboki w smaku i idealny do aromatyzowania, na przykład wanilią, kawą czy alkoholami, takimi jak brandy, rum i likier wiśniowy.

 

 

W zależności od proporcji ganache możesz zastosować jako krem, polewę lub jako składnik pralin.


Polewa z serka śmietankowego

Lekko słony serek z masłem i cukrem pudrem, to wcale nie takie oczywiste połączenie… Polewa ma kremową konsystencję. W smaku jest lekko słona, słodka, a przy tym delikatnie orzeźwiająca. Idealnie dopełnia cynamonowy smak ciasta marchewkowego. Bywa także stosowana jako krem do cupcake. Niebywałym plusem polewy jest na pewno jej łatwość wykonania.

 

Tutaj nic nie może się zepsuć!

  • Ciasto marchewkowe z polewą

    Przepis na polewę z serka śmietankowego znajdziesz w tym przepisie na ciasto marchewkowe.

    Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego

2. Jak wzbogacić swój krem na ciasto lub tort?

Wiemy, że Twoje pomysły nie mają granic! Krem maślany, ganache czy lukier, można wzbogacać różnymi smakami. Użyj przetartych lub liofilizowanych owoców, aromatów, alkoholi (np. takich jak rum, likier, brandy), kawy, czekolady, mielonych orzechów, kakao, ekstraktów czy laski wanilii. Niech poniesie Cię wyobraźnia.

 

Składniki typu orzechy mielone, wiórki kokosowe czy kruszone ciasteczka , dodają kremowi ciekawą strukturę oraz smak. Spróbuj zrobić karmel i dodać do niech orzechy laskowe. Następnie zmiel je drobno (na przykład za pomocą zestawu do robota kuchennego Tasty Moments). Tak przygotowane orzechy wymieszaj z czekoladowym ganache. Efekt będzie nieziemski! 🌰

 

Brakuje Ci koloru? Oprócz przetartych czy liofilizowanych owoców do kremu, ganache czy lukru możesz dodać gotowe barwniki, albo skorzystać ze swojej szafki kuchennej i uzyskać przeróżne kolory dzięki herbacie matcha, kurkumie, spirulinie, sokowi wyciśniętemu z czerwonej kapusty, szpinaku czy buraka.


3. Jak udekorować ciasto?

Wasze głowy już roją się od pomysłów jak zrobić kolorowe, smaczne ciasto. Brakuje tylko jednego! Inspiracji jakich posypek użyć żeby przygotowany wypiek był nie tylko pyszny, ale i dekoracyjny.

  • Kwiaty i owoce

    Za pomocą świeżych kwiatów i owoców możesz stworzyć proste jak i bardzo efektowne dekoracje. Pamiętaj jednak, żeby użyć kwiatów jadalnych i nie pryskanych chemikaliami. Warto rozejrzeć się jakie kwiaty rosną w naszym przydomowym ogródku, często możemy tam spotkać róże i bratki, które doskonale sprawdzą się do dekoracji.

     

    Jeżeli zainteresował Cię temat kwiatów jadalnych, to koniecznie zajrzyjcie tutaj!

  • Tarta z bratkami

    Zobacz przepis na tartę z białą czekoladą i jeżynami z dodatkami bratków.

    Tarta udekorowana bratkami i jeżynami

Posypki cukrowe i czekoladowe

Wybór posypek jest ogromny! Aż trudno wybrać tą jedyną. Dlatego dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w zestaw np. 4 różnych posypek, które są do siebie dopasowane kolorystycznie lub tematycznie. Dzięki temu otrzymasz 4 różne posypki, które możesz wykorzystać razem lub osobno w zależności od wizji artystycznej.

 

 

  • Tort fault line cake

    Zobacz jak stworzyć niesamowity tort, w którym główną rolę gra posypka.

    Tort fault line cake udekorowany posypką

Dekoracje z czekolady

Nie od dziś wiadomo, że czekolada jest dobra do wszystkiego. Idealnie nadaje się również do dekoracji! Czekoladowe wiórki, ciasto polane czekoladą czy dekoracje z rozpuszczonej czekolady, doskonale sprawdzą się przy dekorowaniu zarówno prostych ciast i ciasteczek, jak również przy okazjonalnych tortach.

 

Czasami wystarczy zetrzeć schłodzoną czekoladę na tarce i już ciasto nabiera nie tylko dodatkowego, przyjemnego aromatu, ale również ciekawej tekstury.

 

Roztapianie czekolady i tworzenie dekoracji nie jest Twoją najmocniejszą stroną? Nic straconego! Istnieje wiele gotowych dekoracji czekoladowych, z których można skorzystać i ozdobić nimi swoje ciasto.

  • Sernik stracciatella

    Przepis na sernik na zimno z czekoladą

    Sernik stracciatella udekorowany startą czekoladą
  • Miseczki z czekolady

    Miseczki zrobione z czekolady z dodatkiem dekoracji wyglądają obłędnie! W dodatku taka dekoracja może posłużyć także jako podstawowa do deseru. Wystarczy, że nałożysz do środka ulubiony krem i owoce. Efekt „wow” murowany!

  • Tort z dekoracją czekoladową

    W tym przepisie zobaczysz jak zrobić miseczki czekoladowe.

    Tort udekorowany miseczkami z czekolady, kwiatkami i owocami
  • Ciasto "kukułka"

    Biała, mleczna, czy gorzka? Ciekawe efekt uzyskasz mieszając dwa rodzaje czekolady, tak jak w tym przepisie na ciasto kukułka

    ciasto kukułka z polewą czekoladową

Bezy nie tylko solo

Dekorowanie gotowego ciasta bezami? Czemu nie! Wystarczy, że w masz w domu małe beziki. Część z nich można ułożyć na cieście, a część z nich pokruszyć. Jest to bardzo prosta i słodka dekoracja.

 

 

Pamiętaj, że bezy chłoną wilgoć z otoczenia, więc najlepiej dekorować nimi ciasto, krótko przed podaniem. Inaczej bezy namokną i już nie będą takie atrakcyjne

  • Przepis na tort ombre

    Możesz połączyć beziki z owocami, tak jak w przepisie na prosty tort z malinami.

    różowy tort ombre udekorowany malinami i bezami
  • Lizaki bezowe

    Bardzo efektowną dekoracją są lizaki bezowe w różnych kształtach i kolorach. Lizaki są łatwe do wykonania, a efekt dla wielu będzie pewnie zaskoczeniem!

     

    Zobacz jak zrobić lizaki bezowe z aquafaby. Podany przepis jest wegański, ale takie same lizaki możecie zrobić z tradycyjnego przepisu na bezy.

    lizaki bezowe z aquafaby - dekoracja na tort lub ciasto

Do dzieła! Jak widzisz możliwości jest całkiem sporo i wszystko zależy od Twojej kreatywności.

Napisz jaki jest Twój ulubiony sposób dekorowania ciast. 😍

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-udekorowac-ciasto-prosto-i-szybko

Komentarze


Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej