Galopujące ceny masła, cukru czy jajek przyprawiają Cię o zawrót głowy🤪, a nie wyobrażasz sobie niedzielnego popołudnia bez ulubionego ciasta czy deseru? Chociaż słodkości nie są produktami pierwszej potrzeby, w czasach kryzysu i szybko drożejących składników nie musisz z nich rezygnować. Jest kilka sposobów 💡 na oszczędne gotowanie i pieczenie, dzięki którym nie wydasz fortuny, a popołudniowe ciasto pozostanie niezmiennym elementem każdego weekendu 😉
Oszczędzanie to niekoniecznie wymiana lepszych, niekiedy droższych składników na ich tańsze odpowiedniki. Nie chcemy przecież, aby jedzenie, które przygotowujemy dla najbliższych było kiepskiej jakości. Na szczęście są też inne sposoby na ratowanie domowego budżetu - wykorzystywanie sezonowych owoców, mrożenie gotowych wypieków czy ciasta bez pieczenia, które nie wymagają włączania piekarnika.
Każdy moment jest dobry na wprowadzenie choćby niewielkich i z pozoru mało znaczących oszczędności. Podpowiadamy, jakie ciasta i desery możesz przygotować w domu, aby cieszyć się ulubionymi słodkościami i zaoszczędzić na inne przyjemności💰
Własna kuchnia zamiast kawiarni
Dobre ciastko w ulubionej kawiarni z filiżanką świeżo palonej kawy potrafi mocno uderzyć po kieszeni. Ale czy naprawdę musimy rezygnować z tego, co poprawia nam nastrój i daje chwilę wytchnienia od codzienności?
Wytworne eklery, nowoczesne monoporcje czy waniliowy crème brûlée możesz przygotować w domu - i wcale nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy odrobina chęci i niezawodny przepis, aby cukiernicze dzieło sztuki powstało w zaciszu Twojej własnej kuchni.
Sprawdź nasze najlepsze przepisy na desery rodem z najlepszych kawiarni ☕🍰
-
Mini ptysie z czarną kruszonką i kawowym kremem
Na pierwszy rzut oka ciastko, które może onieśmielać - ptyś z aksamitnym, kawowym kremem i "czapeczką" z czarnej kruszonki wygląda niezwykle kusząco i elegancko. Wydawać się może, że taki deser wymaga nie lada precyzji i umięjetności, ale z naszym przepisem przejdziesz przez ten proces całkiem bezboleśnie 😉
☕Sprawdź przepis na mini ptysie z czarną kruszonką i kawowym kremem
-
Tiramisu bez jajek
Chyba najbardziej popularny deser o włoskich korzeniach, tym razem w wersji bez jajek - dla tych, którzy nie do końca przekonani są do zjadania surowych żółtek 😉 Biszkopty nasączone aromatycznym espresso i winem Marsala idealnie komponują się z waniliowym kremem i dobrej jakości kakao.
Zobacz, jak przygotować ☕tiramisu bez jajek.
-
Crème brûlée z lawendą
Ach, te francuskie desery! Pod tą wyszukanie brzmiącą nazwą kryje się jednak prosty w przygotowaniu deser, który nie wymaga wielu składników. Budyniowe wnętrze to nic innego jak śmietanka z żółtkami i dużą ilością prawdziwej wanilii... a w tej wersji także dodatek suszonej lawendy. Ten niepozorny składnik nadaje całemu deserowi wyjątkowy aromat. Cały ambaras crème brûlée tkwi w słodkiej, chrupiącej skorupce - czyli brązowym cukrze skarmelizowanym za pomocą palnika kuchennego lub w piekarniku.
Przekonaj się, jak smakuje wyjątkowy 🌸crème brûlée z lawendą.
-
Bezy z kremem pistacjowym i truskawkami
Choć bezy bywają kapryśne, warto wziąć byka za rogi i przygotować je w domu. Ze sprawdzonym przepisem krok po kroku musi się udać! Bezy w najlepszych kawiarniach i cukierniach udekorowane świeżymi owocami aż się proszą, żeby je zjeść!
🍓Wpadnij po przepis na bezy z kremem pistacjowym i truskawkami.
Zero waste w kuchni
Aby co nieco zaoszczędzić w kuchni, warto zastanowić się nad tym, ile jedzenia marnujemy i wyrzucamy. A przecież część produktów, mimo, że nie wyglądają już zachęcająco jak z kolorowego magazynu, spokojnie można wykorzystać jako składnik ciast. Mocno dojrzałe banany idealnie nadają się jako baza do chlebka bananowego. Została Ci dynia lub bataty z obiadu? Zblendowane na gładką masę to świetny dodatek do ciast!
-
Prosty chlebek bananowy
Prosty w wykonaniu i diabelsko smaczny! Dojrzałe banany i daktyle zapewniają idealną słodycz, a sam chlebek jest mocno wilgotny. Najlepiej smakuje z dodatkiem masła orzechowego!
Najlepszy prosty chlebek bananowy przygotujesz z naszego przepisu!🍌
-
Kremowa tarta z batatami
Słodkie ziemniaki można wykorzystać w niebanalny sposób... jako nadzienie do tarty! Klasyczny kruchy spód wypełniony kremowym nadzieniem z batatów świetnie komponuje się z chrupiącą górą, pełną orzechów włoskich i pekan. Pycha!
Zobacz przepis na kremową tartę z batatami!🍠
-
Najlepsze ciasto dyniowe
Zupa dyniowa na obiad raczej nie przejdzie w Twoim domu? Wykorzystaj więc dynię w deserze, na który skusi się każdy! Najlepsze ciasto dyniowe - puszyste i wilgotne, z delikatną nutą cynamonu. Wierzch ciasta to twarożkowy krem z dodatkiem mleka skondensowanego... naprawdę wciąga!
Margaryna zamiast masła
W ostatnim czasie ceny masła przyprawiały o zawrót głowy - nic dziwnego, że porównywano je do sztabek złota! W większości przepisów masło możesz wymienić na tańszy odpowiednik, czyli margarynę. To coraz bardziej popularna alternatywa, kiedy wiele osób decyduje się na rezygnację z odzwierzęcych produktów. W sklepach znajdziecie wiele rodzajów margaryny - warto próbować i sprawdzić, która najbardziej przypadnie Wam do smaku ;)
-
Wegańska babka marmurkowa
Klasyk w wersji wegańskiej, czyli bez masła, mleka i jajek. Masę na ciasto wystarczy podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wylewać naprzemiennie w formie. Po upieczeniu środek babki zachwyci Was nie tylko smakiem, ale i marmurkowym wzorem!
🌿Zobacz pyszną wegańską babkę marmurkową z naszego przepisu!
Ciasta na dużą blachę
Jak nadal cieszyć się ulubionym ciastem, ale nie zwiększać drastycznie zużycia prądu? Sięgnij po przepisy na tzw. dużą (rodzinną) blachę. W ten sposób, za jednym włączeniem piekarnika i innych sprzętów, możesz przygotować sporych rozmiarów ciasto, które podzielone na porcje zamrozisz lub podzielisz się z bliskimi. Jeśli często przygotowujesz torty czy przekładane ciasta, zwykły klasyczny biszkopt upiecz jednocześnie w kilku formach lub tortownicach, a po wystygnięciu owiń szczelnie folią i zamroź.
-
Najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę
W każdej rodzinie jest przynajmniej kilku wielbicieli serników - nic więc dziwnego, że to tradycyjne ciasto najlepiej przygotować od razu w ilości niemalże hurtowej! Delikatna, kremowa masa na szybkim spodzie z herbatników, z wisienką na torcie w postaci czekoladowej polewy. Prosto i smacznie, czyli tak jak lubimy najbardziej!
Przygotuj najlepszy tradycyjny sernik na dużą blachę i oczaruj swoich bliskich!🍫
-
Ciasto łabędzi puch
Czy wpadlibyście na pomysł, że krem kokosowy do ciasta można przygotować z sucharków lub czerstwych bułek, na których można już tylko połamać zęby? Ciasto łabędzi puch to pyszny przekładaniec - poza kokosowym kremem znajdziesz tutaj dżem z czarnej porzeczki, klasyczny biszkopt i kokosową kruszonkę. A to wszystko w wersji XXL!
-
Duża rodzinna drożdżówka z rabarbarem
Jeśli drożdżówka, to obowiązkowo w największej formie, w jaką wyposażona jest Twoja kuchnia. To oczywiste, że na jednym kawałku nigdy się nie kończy. Idealna jako podwieczorek, drugie śniadanie na słodko czy przekąska podczas pikniku. Koniecznie wypróbuj, jak tylko rozpocznie się sezon na rabarbar lub wymień go na swoje ulubione owoce.
👨👩👧👦Duża rodzinna drożdżówka z rabarbarem to prawdziwy hit!
-
Biszkopt z olejem (wilgotny)
Szykują Ci się przyjęcia urodzinowe w niewielkim odstępie czasu? Nie musisz na każde z nich osobno piec biszkoptu, żeby przygotować wymarzony tort dla solenizanta. Za jedną pracą miksera i piekarnika możesz jednocześnie przygotować kilka biszkoptów, które pomogą Ci zaoszczędzić czas i pieniądze.
Puszysty i sprężysty biszkopt z olejem idealnie sprawdzi się jako baza do tortu - nie kruszy się, jest stabilny, a jednocześnie niezwykle delikatny.
🎂Zerknij na przepis na biszkopt z olejem (wilgotny) i piecz razem z nami!
Nie włączaj piekarnika, czyli ciasta bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia kochamy podwójnie - po pierwsze, ich przygotowanie zazwyczaj nie wymaga wiele czasu, a dodatkowo nie włączając piekarnika możemy trochę podreperować domowy budżet. Ciasta bez pieczenia wymagaja chłodzenia w lodówce, która i tak w naszych domach jest włączona - nie ponosimy więc dodatkowych kosztów.
-
Ciasto Filadelfia
Kultowy już spód z sucharków i kremu nutella, jogurtowa warstwa na wzór sernika na zimno i soczyste wiśnie zatopione w galaretce. Deser, który w całej swojej prostocie zachwyca smakiem i pięknie prezentuje się na deserowym talerzyku.
-
Jogurtowy sernik jagodowy z galaretką
Serniki na zimno nalepiej smakują latem i wiosną, ale przecież można przygotować je przez cały rok. Jogurtowy sernik jagodowy z galaretką na herbatnikowym spodzie poza intensywnym fioletowym kolorem zachwyca także mocno owocowym smakiem. A jeśli jagody, zamiast kupować, uzbierasz samodzielnie w lesie, koszt takiego ciasta jest naprawdę niewielki!
-
Tarta Banoffee bez pieczenia
Czekoladowy spód, banany z kajmakiem i śmietanka oprószona kakao - a to wszystko całkowicie bez pieczenia! Ciasto dla prawdziwych wielbicieli słodkich smaków - spokojnie zaspokoi nawet największego łasucha!
🍌Zobacz, jak szybko przygotować tartę banoffee bez pieczenia.
Postaw na sezonowość produktów
Mowa tu głównie o owocach, bo to one, poza sezonem, potrafią nieźle nabałaganić w naszym domowym budżecie. Truskawki w środku zimy odstraszają nie tylko ceną, ale często także smakiem. Szczyt sezonu na poszczególne owoce to moment, kiedy są najsłodsze i najbardziej soczyste, a ich cena nie przyprawia o zawrót główy. Latem wybieraj truskawki, rabarbar, jagody czy maliny, a jesienią postaw na śliwki, jabłka czy gruszki.
Szczyt sezonu warto także wykorzystać i mrozić owoce, które wtedy smakują najlepiej! Dzięki temu przez resztę roku możesz cieszyć się ich smakiem nie wydając fortuny!
-
Szybki placek z jabłkami
Jabłka, jako jedne z najtańszych owoców i dostępne przez cały rok, często królują jako dodatek do ciast i deserów. Warto sięgać po nie jesienią, kiedy wybór jest największy, a cena najniższa. Szybki placek z jabłkami jest naprawdę ekspresowy w przygotowaniu i wymaga jedynie kilku podstawowych składników, które zawsze masz w domu.
-
Jogurtowe ciasto z jagodami
Jeśli lubisz wędrowanie po lesie, gdzie przy okazji można uzbroić się w (niejeden) samodzielnie uzbierany słoik jagód, wykorzystaj te pyszne i zdrowe owoce i przygotuj jogurtowe ciasto z jagodami. Wilgotne, pełne leśnych jagód i przykryte najlepszą kruszonką!
-
Mini galette z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki to idealny duet na letnie ciasta i desery, w których przenika się kwaskowatość ze słodyczą. A jeśli zamkniesz je w delikatnie kruchym cieście - powstanie deser marzeń! Mini galette z rabarbarem i truskawkami zachwyci swoją formą jeszcze bardziej, kiedy podasz je w towarzystwie waniliowych lodów.
🍓Rozsmakuj się w mini galette z rabarbarem i truskawkami z naszego przepisu!
-
Szybki placek ze śliwkami
Smacznie, prosto i szybko - jeśli te trzy słowa najczęściej towarzyszą Ci podczas kuchennych przygotowań, przygotuj szybki placek ze śliwkami. Wykorzystaj węgierki, które już w połowie września smakują najlepiej, a ich cena jest atrakcyjna.
Czas to pieniądz - przepisy na szybkie ciasta
W myśl starego porzekadła, że czas to pieniądz, warto sięgnąc po przepisy na szybkie ciasta i desery, które nie zatrzymają Cię w kuchni na całe popołudnie. Ten cenny czas możesz przeznaczyć na inne czynności lub przyjemności - na przykład na czas z bliskimi przy kawałku ulubionego ciasta!
-
Szarlotka sypana
Klasyczna szarlotka to z zalożenia szybki i prosty przepis, ale można go je jeszcze w tych dwóch kwestiach nieco podrasować! Szarlotka sypana, czyli taka, w której suche składniki mieszamy ze sobą i przesypujemy na zmianę ze startymi jabłkami z dodatkiem cynamonu. Więcej czasu zajmuje chyba już sama degustacja!
-
Biszkopt z galaretką i truskawkami
Wakacyjny, letni klasyk, który z nostalgią wspomina każdy z nas! Biszkopt z galaretką i truskawkami dawniej jadło się na okrągło, przez cały sezon na te pyszne owoce! Chyba każda mama czy babcia przygotowywała to ciasto, które robiło się ekspresowo... i tak samo szybko znikało!
🍓Cofnij się do czasów dzieciństwa i przygotuj biszkopt z galaretką i truskawkami.
-
Ciasto czekoladowe z kremem
Przyjęcie urodzinowe nie może odbyć się bez tortu! A co, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie skomplikowanego ciasta? Z pomocą przychodzi przepis na ciasto czekoladowe z kremem. Bezpieczny wybór wśród dzieci - bo które z nich odmówi czekolady? Dekoracja efektowna, a zarazem najprostsza z możliwych, czyli wierzch kremu wystarczy ozdobić cukrową posypką w różnych kolorach - i wszyscy zachwyceni!
Kombinuj w kuchni!
Znajdujesz przepis na na apetycznie wyglądające ciasto - krótkie zerknięcie na listę składników, szybka kalkulacja i koszt deseru Cię odstrasza? Zastanów się, czy zamiast kupować orzechy brazylijskie nie wymienić ich na te włoskie, schowane w kuchennej szufladzie. A może egzotyczne owoce z sernika na zimno możesz zastąpić brzoskwiniami w puszce, które czekają na swój moment?
Przeglądaj strony internetowe i blogi z przepisami, uważnie studiuj listy składników. Im więcej smakowych kombinacji zobaczysz, tym więcej pomysłów na ciasta i desery zrodzi się w Twojej głowie.
Mrożenie ciast
Kolejnym pomysłem na kuchennie oszczędności jest mrożenie ciast. Jesli "upiekło Ci się" za dużo pyszności lub celowo przygotowałaś większą ilość wypieków, zapewne niektóre z nich z powodzeniem nadają się do mrożenia. To także dobry sposób, jeśli w krótkim odstępie czasu masz kilka uroczystości, podczas których chcesz uraczyć swoich gości słodkim poczęstunkiem.
Zobacz naszą poradę, jakie ciasta i w jaki sposób można zamrażać, aby po rozmrożeniu nadal były smaczne:
Mrożenie ciast - co i jak można mrozić? ❄️
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/pomysly-na-tanie-ciasta-i-desery-zobacz-jak-zaoszczedzic-na-slodkich-w |
Komentarze