1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Co zrobić z wiśni? 8 pomysłów na ich wykorzystanie

Co zrobić z wiśni? 8 pomysłów na ich wykorzystanie

ciasto wiśniowa chmurka - Wszystkiego Słodkiego
ciasto wiśniowa chmurka - Wszystkiego Słodkiego
Zaktualizowano:

Wiśnie to jedne z wielu owoców, które można dodawać do ciast i deserów, ale pasują także do budyniu, jogurtu, musli czy owsianki. Sezon na wiśnie wypada w lipcu i niestety trwa bardzo krótko.

Jeśli nie masz możliwości kupienia świeżych owoców, do wypieków możesz wykorzystać także wiśnie mrożone, z kompotu oraz dżemy i konfitury z wiśni. Do dekoracji z kolei najlepiej nadają się wiśnie kandyzowane oraz wiśnie w syropie cukrowym.

Wiśnie mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak i choć nie są tak słodkie jak czereśnie, to można je z powodzeniem skomponować ze słodkimi deserami. Dzięki temu nadamy im orzeźwiającej nuty.😃

Zastanawiasz się co zrobić z wiśni? 🍒 Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na ciasta, torty, desery i przetwory z wiśniami, dzięki którym długo będziesz wspominać lato!


8 pomysłów na wykorzystanie wiśni:

  1. Zrób ciasto z wiśniami
  2. Upiecz drożdżówki z wiśniami
  3. Podaj gościom tort z dodatkiem wiśni
  4. Przygotuj deser z wiśniami
  5. Zrób na zimę przetwory z wiśni
  6. Wypróbuj przepis na sorbet wiśniowy
  7. Przygotuj placuszki bezglutenowe z owocami na ciepło
  8. Zamknij lato w słoiczku i przygotuj frużelinę wiśniową

1. Zrób ciasto z wiśniami

Połączenie lekko kwaskowatych wiśni ze słodkim ciastem kruchym lub z ciastem czekoladowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wiśnie i czekolada bardzo się lubią.😃

 


2. Upiecz drożdżówki z wiśniami

Wiśnie wspaniale komponują się z ciastem drożdżowym! Możesz przygotować zarówno dużą blachę ciasta drożdżowego z wiśniami dla całej rodziny, jak i mniejsze bułki-drożdżówki na słodką przekąskę. 🍒


3. Podaj gościom tort z dodatkiem wiśni

Czekolada i wiśnie to sprawdzone połączenie, dlatego z pewnością zachwycą Cię nasze pomysły na torty na czekoladowym biszkopcie - jeden bezglutenowy, a drugi tradycyjny. Oba pyszne! 🎂


4. Przygotuj deser z wiśniami

Lekkie desery z wiśniami i czekoladą polecają się na letnie (i nie tylko) popołudnie z pyszną kawą! Druga sprawdzona opcja, to połączenie wiśni z mleczkiem kokosowym w niebanalnym puddingu z chia. Wypróbuj koniecznie! ☕


5. Zrób na zimę przetwory z wiśni

Najbardziej popularną formą zatrzymania smaku i aromatu wiśni na dłużej jest przygotowanie z nich dżemów i konfitur. Możesz je później wykorzystać do przekładania ciast lub po prostu do chleba lub naleśników. 🍰


6. Wypróbuj przepis na sorbet wiśniowy

Latem lody to obowiązkowa pozycja w menu.😉 Jeśli masz chwilkę czasu, możesz przygotować własne lody lub sorbety. W lipcu, kiedy jest sezon na wiśnie, koniecznie wypróbuj przepis na super orzeźwiający sorbet wiśniowy! 🍧

  • Sprawdzony przepis na wiśniowy sorbet:

    Kliknij po przepis na sorbet wiśniowy

    sorbet wiśniowy w miseczce z łyżeczką, obok rozsypane wiśnie - Wszystkiego Słodkiego

7. Przygotuj placuszki bezglutenowe z wiśniami na ciepło

Zapas mrożonych latem sezonowych owoców możesz wykorzystać do przygotowania słodkiego dodatku do naleśników lub placuszków. Podanie owoców na ciepło to miły sposób na powitanie zimowego poranka.


8. Zamknij lato w słoiczku i przygotuj frużelinę wiśniową

Frużelina wiśniowa to jeden ze sposobów na przygotowanie zapasu wiśni na zimę. Owoce w żelu sprawdzą się jako dodatek do ciast, tortów, gofrów czy lodów. Konsystencję żelu uzyskasz dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej i żelatyny. 🍒

  • Przepis na frużelinę:

    Wypróbuj przepis na wiśnie w żelu (frużelinę wiśniową)

    wiśnie w żelu w słoikach czyli frużelina wiśniowa - Wszystkiego Słodkiego

Jak przechowywać wiśnie?

Wiśnie to owoce dość nietrwałe i szybko psujące się. Po ich zakupieniu i przyniesieniu do domu, należy je przebrać i przechowywać w chłodnym miejscu (w lodówce lub piwnicy), w płytkim naczyniu bez przykrycia. Wiśni nie myjemy przed przechowywaniem!

Najłatwiejszym sposobem zachowania trwałości wiśni jest ich mrożenie. Dojrzałe owoce należy przebrać (odrzucając uszkodzone i zepsute), umyć i wydrylować przed włożeniem do zamrażalnika.

Wiśnie wspaniale nadają się także do przygotowania soków, kompotów, dżemów i konfitur. Rzadziej spotykaną formą przechowywania są wiśnie suszone - w sklepie trudno je dostać, ale możesz skusić się na samodzielne ich przygotowanie w piekarniku i wykorzystanie, np. jako dodatek do domowej granoli bez glutenu.


Kilka ciekawostek na temat wiśni

1. Polska jest największym producentem wiśni w Unii Europejskiej oraz drugim na świecie (zaraz po Rosji) [1].

2. Najbardziej popularną i najstarszą odmianą wiśni uprawianej w Polsce jest Łutówka. Mamy też takie odmiany jak Debreczyn, Lucyna, Nefris oraz Northstar.

3. Wiśnie są niskokalorycznym owocem. Garść wiśni (ok. 70 g) dostarcza zaledwie 34 kcal.

4. Właściwości prozdrowotne wiśni wynikają głównie z zawartości antocyjanów - związków nadających im koloru, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

6. Wiśnie mają niski indeks glikemiczny (IG=22), dlatego są odpowiednie dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.

 

Źródło:

[1] Rynek owoców w Polsce

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/co-zrobic-z-wisni-8-pomyslow-na-ich-wykorzystanie

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej