1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Jak przygotować domowe przetwory?

Jak przygotować domowe przetwory?

Truskawki coraz śmielej zerkają na nas ze straganów, a owocowe szaleństwo lada moment rozpocznie się na dobre. Czereśnie, jagody, morele czy maliny już tylko czekają, żeby na te kilka tygodni rozgościć się na naszych talerzach i grać pierwsze skrzypce w letnich deserach.

Co prawda obecnie większość owoców dostępna jest przez cały rok, my jednak zachęcamy Was do skorzystania z pełni sezonu, który właśnie się rozpoczyna. Nic nie zastąpi smaku naszej rodzimej truskawki czy dziko rosnącej poziomki właśnie w okresie zbliżającego się lata.

Co zrobić, żeby ulubione smaki zostały z nami dłużej niż te kilka wakacyjnych tygodni?


Jak zamknąć lato w słoiczku?

Przetwory są idealnym rozwiązaniem! Słoiczki można przechowywać w spiżarni i nasza lodówka nie pęka w szwach od nadmiaru zapasów, a my przez długie zimowe miesiące możemy cieszyć się ulubionymi powidłami śliwkowymi. Mamy też pewność, jakie składniki wykorzystano w przepisie, a niewielki słoiczek gładkiego dżemu truskawkowego doskonale dopełni smak zimowej, rozgrzewającej herbaty, a także może być wspaniałym upominkiem dla bliskiej osoby.

Skupimy się na przetworach owocowych, bo to właśnie słodkości będzie nam brakować najbardziej, kiedy za oknem pojawią się pierwsze szarości.

  • Co zrobić, żeby nasz dżem się nie zepsuł?

    Czy zdarzyło Wam się sięgnąć po słoiczek z ulubionym dżemem z domowych zapasów, a okazywało się, że jego zawartość się zepsuła? Prawdopodobnie rozwinęły się w nim drobnoustroje i niestety nie nadawał się już do zjedzenia. Aby uniknąć takich sytuacji warto zastanowić się nad dostępnymi metodami konserwacji przetworów. W ten sposób mamy pewność, że nasze zapasy bezpiecznie doczekają momentu, w którym postanowimy je zjeść.

    Otwarty dżem truskawkowy

Na czym polega pasteryzacja?

Pasteryzacja to nic innego jak ochrona przed zepsuciem i przedłużenie trwałości  produktu. Polega na poddaniu gotowych już słoików z przetworami odpowiednio wysokiej temperaturze, w której giną drobnoustroje chorobotwórcze odpowiedzialne za psucie żywności i powodujące zatrucia, a jednocześnie wartości odżywcze i smak zostają zachowane.  Możemy wyróżnić kilka metod pasteryzacji:

  • Pasteryzacja w garnku

    To tak zwana metoda 'na mokro'. Szczelnie zamknięte słoiki z przetworami ustawiamy w garnku uprzednio wyłożonym np. lnianą lub bawełnianą ściereczką. Pamiętamy przy tym, aby słoiki nie stykały się  ze sobą. Nalewamy ciepłą wodę, o zbliżonej temperaturze do naszych weków, mniej więcej do 3/4 wysokości słoiczków. Tak przygotowany garnek podgrzewamy do momentu, aż woda zacznie się gotować. Należy wtedy zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i odczekać około 15-20 minut. Letnie, przestygnięte słoiki należy wyciągnąć - jeśli nie odczekamy, aż obniży się ich temperatura, mogą pęknąć.

  • Pasteryzacja w piekarniku

    Zakręcone słoiki układamy na blaszce i wstawimy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 120-130 stopni i pasteryzujemy około 15 minut, do momentu nagrzania się piekarnika. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy nasze przetwory do wystygnięcia.

  • Pasteryzacja w zmywarce

    Potrzeba matką wynalazków! Słoiki ustawiamy na półkach zmywarki i ustawiamy program o 60 - 75 stopniach. Tak jak w poprzednich metodach pasteryzacji ważne jest, żeby pozostawić słoiki w środku do ostygnięcia. W tym czasie rozkoszujemy się ulubioną kawą i kawałkiem ciasta.


Jak postępować z Żelfixem?

Jeśli potrzebujemy przygotować nasze przetwory w ekspresowym tempie lub mamy zawrotne ilości owoców do wykorzystania, z pomocą przychodzi nam Żelfix. Jest to dodatek spożywczy na bazie naturalnej pektyny, z dodatkiem bezpiecznego konserwantu, który pozwala na przygotowanie naszych owocowych przysmaków w zaledwie kilka minut

Tutaj przeczytasz artykuł rozwiewamy wszelkie wątpliwości na jego temat. 

Przetwory z użyciem Żelfixu są banalnie proste do przygotowania. Do umytych i dokładnie oczyszczonych owoców należy dodać Żelfix (można go kupić w Sklepie Internetowym Wszystkiego Słodkiego. Następnie dodajemy cukier i gotujemy około 2 min. Naturalna pektyna zawarta w Żelfixie nada przetworom idealnej konsystencji. Krótki czas gotowania sprawi, że owoce nie rozgotują się  zachowując swoje naturalne kolory i większość witamin.

Do wyboru mamy dwa warianty: 2:1 gdzie na kilogram owoców należy dodać 0,5 kilograma cukru, oraz 3:1 gdzie 350 gram cukru wystarczy na 1 kilogram wybranych owoców.

  • Przepis na dżem z dodatkiem żelfixu

    Wykorzystajcie ten przepis na dżem truskawkowy z czekoladą z użyciem Żelfixu i przekonajcie się jakie to proste! 

    Dżem truskawkowy z żelfixem i dodatkiem gorzkiej czekolady Wszystkiego Słodkiego

Kilka zasad przygotowywania przetworów

Niezależnie od tego, którą metodą wybierzcie, pamiętajcie o kilku zasadach, których należy trzymać się przygotowując domowe przetwory.

✔️ Słoiki powinny być czyste, wyparzone i suche. Warto sprawdzić również czy wieczka są sprawne i dobrze się dokręcają.

✔️ Owoce należy dokładnie przebrać. Nadgniłe i zepsute nie nadają się do przetworzenia

✔️ Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (spiżarnia, piwnica)


Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej