1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Jak zrobić dżem i inne domowe przetwory? Poradnik

Jak zrobić dżem i inne domowe przetwory? Poradnik

Domowe przetwory w słoiczkach - Wszystkiego Słodkiego
Domowe przetwory w słoiczkach - Wszystkiego Słodkiego

Wakacyjny okres to nie tylko sposób na doładowanie baterii i złapanie promieni słońca. To idealny czas na spałaszowanie świeżych owoców, pod których ciężarem uginają się stragany. Nic nie zastąpi smaku naszej rodzimej truskawki czy dziko rosnącej poziomki. Co prawda obecnie większość owoców dostępna jest przez cały rok, my jednak zachęcamy Was do skorzystania w pełni z sezonu letniego. Co zrobić, żeby ulubione smaki zostały z nami dłużej niż te kilka wakacyjnych tygodni? Wystarczy przygotować domowe przetwory. Sprawdź, jak zrobić dżem i rozkoszuj się smakami lata przez cały rok!

W tym artykule przeczytasz:

  1. Domowe przetwory – czym różnią się dżem, konfitura i powidła?
  2. Jak zrobić dżem? Domowe przetwory o każdej porze roku
  3. Domowe konfitury i przetwory – niezbędnik kuchennego łasucha
  4. Słodkie domowe przetwory - jak postępować z Żelfixem?
  5. Jak przygotować słoiki do przetworów - metody pasteryzacji

1. Domowe przetwory – czym różnią się dżem, konfitura i powidła?

Szukasz sposobu na całoroczne, owocowe szaleństwo bez względu na porę dnia i godzinę? Domowe przetwory to idealne rozwiązanie! Słoiczki można przechowywać w spiżarni, więc nasza lodówka nie pęka w szwach od nadmiaru zapasów, a my przez długie zimowe miesiące możemy cieszyć się ulubionymi powidłami śliwkowymi. Mamy też pewność, jakie składniki wykorzystano w przepisie, a niewielki słoiczek gładkiego dżemu truskawkowego doskonale dopełni smak zimowej, rozgrzewającej herbaty, a także może być wspaniałym upominkiem dla bliskiej osoby. Wiemy również, ile cukru dodaliśmy do aromatycznej konfitury malinowo – czereśniowej, która w połączeniu z ciepłą bułką albo chałką i szklanką gorącego mleka przypomina czasy beztroskiego dzieciństwa. Zanim jednak przejdziemy do naszego poradnika, jak zrobić dżem i zaproponujemy Ci kilka pomysłów na przetwory, zaczniemy najpierw od czego, czym tak naprawdę różni się od domowej konfitury oraz powideł. Pewnie trafiłeś na takie określenia, buszując wśród sklepowych półek. Spokojnie, już pędzimy z wyjaśnieniami!


Dżem a konfitura

Domowe konfitury są znacznie słodsze od chociażby klasycznego dżemu brzoskwiniowego, który świetnie współgra z cieplutkimi tostami posmarowanymi masłem. Do przygotowania domowej wersji potrzebne są wyłącznie dojrzałe i bardzo słodkie owoce – pamiętaj, nie mogą być uszkodzone! To tak naprawdę dorodne truskawki, intens ywne w smaku wiśnie albo żurawina gotowana w dużej ilości cukru połączonego z wodą. W porównaniu do dżemu na 100 g gotowego produktu potrzeba minimalnie 50 g owoców, a nie 35 g. Domowe konfitury wymagają również więcej pracy. Cały proces przygotowywania trwa dłużej i trzeba go podzielić na kilka etapów. Zapewniamy jednak, że słodycz konfitury ze śliwek zrekompensuje Ci cały czas spędzony na przygotowywaniach w kuchni.


Powidła a dżem

Wśród naszych pomysłów na przetwory nie zabrakło też powideł. Czym różnią się od dżemu? Zawierają jeszcze więcej owoców, bo 160 g na 100 g gotowego produktu. Cały proces polega na smażeniu owoców i odparowywaniu wody. Nie dodajemy do nich również cukru – liczy się wyłącznie naturalny smak. Chociaż najczęściej powidła kojarzą nam się ze śliwkami, możemy również użyć innych owoców i przygotować np. morele, gruszki albo czereśnie.


2. Jak zrobić dżem? Domowe przetwory o każdej porze roku

Pomysły na dżemy i konfitury można tak naprawdę realizować przez cały rok. Dlaczego najlepiej jednak zająć się tym latem? Ponieważ mamy wtedy dostęp do świeżych, soczystych owoców. W czasie chłodnej jesieni, czy mroźnej zimy ich przesłodki smak przypomina nam o ciepłych letnich wieczorach i przyjemnych porankach. Spokojnie, dasz sobie radę z przygotowaniem domowych przetworów nawet bez kulinarnego doświadczenia. Przygotuj swoje ulubione owoce oraz cukier i zapraszamy do kuchni!

  • Krok 1

    Soczyste truskawki, kwaśne czarne porzeczki lub inne naturalne słodkości dokładnie umyj i pokrój. Jeżeli zdecydujesz się na owoce z pestkami, pamiętaj, aby najpierw je wydrylować. Całość możesz również zblendować, jeśli zależy Ci na czasie.

  • Krok 2

    Przygotuj szeroki, płaski garnek. Włóż do niego owoce i dolej trochę wody – dzięki temu uratujesz swoje domowe przetwory przed spaleniem się. Całość stopniowo podgrzewaj.

  • Krok 3

    Kiedy zobaczysz, że owoce zaczynają puszczać sok, dodaj cukru. Dodaj go tyle, aby słodkość Ci odpowiadała. 

  • Krok 4

    Gotuj swój dżem do momentu, aż całość nie zgęstnieje. Domowe przetwory możesz przełożyć do słoików albo jeść prosto z garnka – ostrzegamy, ten smak uzależnia!


3. Domowe konfitury i przetwory – niezbędnik kuchennego łasucha

Niezależnie od tego, którą metodę wybierzcie, pamiętajcie o kilku zasadach, których należy trzymać się, przygotowując domowe przetwory.

  • Słoiki powinny być czyste, wyparzone i suche. Warto sprawdzić również, czy wieczka są sprawne i dobrze się dokręcają.
  • Owoce należy dokładnie przebrać . Nadgniłe i zepsute nie nadają się do przetworzenia.
  • Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (spiżarnia, piwnica).

Jesteś prawdziwym fanem owocowych, letnich smaków i nie możesz się zdecydować, jaki dżem przygotować? Przygotowaliśmy dla Ciebie kopalnię pomysłów na domowe dżemy i konfitury. Korzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i pozwól sobie na owocową rozkosz przez cały rok.


4. Słodkie, domowe przetwory, czyli jak postępować z Żelfixem?

Jeśli potrzebujemy przygotować nasze domowe konfitury w ekspresowym tempie lub mamy zawrotne ilości owoców do wykorzystania, z pomocą przychodzi nam Żelfix dostępny również w Sklepie Internetowym Wszystkiego Słodkiego. Jest to dodatek spożywczy na bazie naturalnej pektyny, z dodatkiem bezpiecznego konserwantu, który pozwala na przygotowanie naszych owocowych przysmaków w zaledwie kilka minut! Domowe przetwory z użyciem Żelfixu są banalnie proste do przygotowania. Do umytych i dokładnie oczyszczonych owoców należy dodać Żelfix. Następnie wrzucamy cukier i gotujemy około 2 min. Naturalna pektyna zawarta w Żelfixie nada domowej konfiturze idealnej konsystencji. Krótki czas gotowania sprawi, że owoce nie rozgotują się, zachowując swoje naturalne kolory i większość witamin. Do wyboru mamy dwa warianty:

  • 2:1 gdzie na kilogram owoców należy dodać 0,5 kilograma cukru,
  • 3:1 gdzie 350 g cukru wystarczy na 1 kg wybranych owoców.

 

  • Dżem truskawkowy z gorzką czekoladą i żelfixem

    Ilość pomysłów na dżemy i konfitury jest nieograniczona – wszystko zależy od tego, jak dużym fanem słodkości jesteś. Spokojnie dasz sobie radę z przygotowaniem dżemu truskawkowy z czekoladą z użyciem Żelfixu.

    Dżem truskawkowy z gorzką czekoladą - Wszystkiego Słodkiego

5. Jak przygotować słoiki do przetworów - metody pasteryzacji

Czy zdarzyło Wam się sięgnąć po słoiczek z ulubioną domową konfiturą albo dżemem, a okazywało się, że jego zawartość się zepsuła? Prawdopodobnie rozwinęły się w nim drobnoustroje i niestety nie nadawał się już do zjedzenia. Aby uniknąć takich sytuacji, warto zastanowić się nad dostępnymi metodami konserwacji i tym, jak przygotować słoiki do przetworów. W ten sposób mamy pewność, że nasze zapasy bezpiecznie doczekają momentu, w którym postanowimy je zjeść. Pasteryzacja to nic innego jak ochrona przed zepsuciem i przedłużenie trwałości produktu. Polega na poddaniu gotowych już słoików z domową konfiturą odpowiednio wysokiej temperaturze, w której giną drobnoustroje chorobotwórcze odpowiedzialne za psucie żywności i powodujące zatrucia. Jednocześnie wartości odżywcze i smak zostają zachowane.

  • 1. Pasteryzacja słoików z domowymi przetworami w garnku

    To tak zwana metoda 'na mokro'. Szczelnie zamknięte słoiki z domową konfiturą ustawiamy w garnku uprzednio wyłożonym np. lnianą lub bawełnianą ściereczką. Pamiętajmy przy tym, aby słoiki nie stykały się ze sobą. Nalewamy ciepłą wodę, o zbliżonej temperaturze do naszych weków, mniej więcej do 3/4 wysokości słoiczków. Tak przygotowany garnek podgrzewamy do momentu, aż woda zacznie się gotować. Należy wtedy zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i odczekać około 15-20 minut. Letnie, przestygnięte słoiki należy wyciągnąć - jeśli nie odczekamy, aż obniży się ich temperatura, mogą pęknąć.

  • 2. Pasteryzacja słoików z domową konfiturą w piekarniku

    Zakręcone słoiki układamy na blaszce i wstawimy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 120-130 stopni i pasteryzujemy około 15 minut, do momentu nagrzania się piekarnika. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy nasze domowe przetwory do wystygnięcia.

  • 3. Pasteryzacja słoików z domowymi przetworami w zmywarce

    Potrzeba matką wynalazków! Słoiki ustawiamy na półkach zmywarki i ustawiamy program o 60 - 75 stopniach. Tak jak w poprzednich metodach pasteryzacji ważne jest, żeby pozostawić słoiki w środku do ostygnięcia. W tym czasie rozkoszujemy się ulubioną kawą i kawałkiem ciasta.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-przygotowac-domowe-owocowe-przetwory

Komentarze


  1. Dżem ananasowy z kokosem (Pina Colada) na białej, drewnianej deseczce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem ananasowy z kokosem (Pina Colada)

    Dżem ananasowy z kokosem to popularny drink Pina Colada zamknięty w małym słoiczku! 🍍 Idealny do naleśników, ciast i przeróżnych deserów ❤️

  2. dżem truskawkowy z octem balsamicznym i cytrynowym pieprzem w słoiczki i na gofrze- wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:20
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem truskawkowy z balsamico i pieprzem cytrynowym
  3. dżem truskawkowy z czekoladą gorzką na chlebku bananowym - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem truskawkowy z czekoladą
  4. gładki dżem truskawkowy wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:20
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gładki dżem truskawkowy
  5. kluski pierogi leniwe z cynamonem p
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kluski leniwe z cynamonem
  6. drożdżowe racuchy z jabłkami na białym talerzyku posypane cukrem pudrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Drożdżowe racuchy z jabłkami bez jajek
  7. Dżem jabłkowo-wiśniowy w słoiczku położony na drewnianej paterze
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gładki dżem jabłkowo-wiśniowy
  8. Dżem wiśniowy z cynamonem i kardamonem na kromce chleba i w słoiku, z laskami cynamonu.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem wiśniowy z cynamonem i kardamonem
  9. Gładki dżem z czerwonych porzeczek
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gładki dżem z czerwonych porzeczek
  10. Gładki dżem brzoskwinia-mango
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gładki dżem brzoskwinia-mango
  11. Czeko-dżem z wiśni - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czeko-dżem wiśniowy
  12. dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią
  13. dżem truskawkowo-rabarbarowy z pieprzem cytrynowym
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem truskawkowo-rabarbarowy z pieprzem cytrynowym
  14. dżem truskawkowy z białą czekoladą
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Truskawkowy dżem z białą czekoladą
  15. gładki dżem jagodowy na śniadanie
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gładki dżem jagodowy
  16. klasyczna konfitura z wiśni na śniadanie
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Średni
    Konfitura z wiśni
  17. dżem z czarnej porzeczki z rumem w słoiku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem z czarnej porzeczki z rumem
  18. gładki dżem malinowy z białą czekoladą w słoiczkach na drewnianej tacy, maliny i czekolada biała obok
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gładki dżem malinowy z białą czekoladą
  19. konfitura z czerwonych pomarańczy w słoiku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Konfitura z czerwonych pomarańczy
  20. dżem truskawkowy z wanilią w słoiczku z łyżeczką
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem truskawkowy z wanilią
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej