Wakacyjny okres to nie tylko sposób na doładowanie baterii i złapanie promieni słońca. To idealny czas na spałaszowanie świeżych owoców, pod których ciężarem uginają się stragany. Nic nie zastąpi smaku naszej rodzimej truskawki czy dziko rosnącej poziomki. Co prawda obecnie większość owoców dostępna jest przez cały rok, my jednak zachęcamy Was do skorzystania w pełni z sezonu letniego. Co zrobić, żeby ulubione smaki zostały z nami dłużej niż te kilka wakacyjnych tygodni? Wystarczy przygotować domowe przetwory. Sprawdź, jak zrobić dżem i rozkoszuj się smakami lata przez cały rok!
W tym artykule przeczytasz:
- Domowe przetwory – czym różnią się dżem, konfitura i powidła?
- Jak zrobić dżem? Domowe przetwory o każdej porze roku
- Domowe konfitury i przetwory – niezbędnik kuchennego łasucha
- Słodkie domowe przetwory - jak postępować z Żelfixem?
- Jak przygotować słoiki do przetworów - metody pasteryzacji
1. Domowe przetwory – czym różnią się dżem, konfitura i powidła?
Szukasz sposobu na całoroczne, owocowe szaleństwo bez względu na porę dnia i godzinę? Domowe przetwory to idealne rozwiązanie! Słoiczki można przechowywać w spiżarni, więc nasza lodówka nie pęka w szwach od nadmiaru zapasów, a my przez długie zimowe miesiące możemy cieszyć się ulubionymi powidłami śliwkowymi. Mamy też pewność, jakie składniki wykorzystano w przepisie, a niewielki słoiczek gładkiego dżemu truskawkowego doskonale dopełni smak zimowej, rozgrzewającej herbaty, a także może być wspaniałym upominkiem dla bliskiej osoby. Wiemy również, ile cukru dodaliśmy do aromatycznej konfitury malinowo – czereśniowej, która w połączeniu z ciepłą bułką albo chałką i szklanką gorącego mleka przypomina czasy beztroskiego dzieciństwa. Zanim jednak przejdziemy do naszego poradnika, jak zrobić dżem i zaproponujemy Ci kilka pomysłów na przetwory, zaczniemy najpierw od czego, czym tak naprawdę różni się od domowej konfitury oraz powideł. Pewnie trafiłeś na takie określenia, buszując wśród sklepowych półek. Spokojnie, już pędzimy z wyjaśnieniami!
Dżem a konfitura
Domowe konfitury są znacznie słodsze od chociażby klasycznego dżemu brzoskwiniowego, który świetnie współgra z cieplutkimi tostami posmarowanymi masłem. Do przygotowania domowej wersji potrzebne są wyłącznie dojrzałe i bardzo słodkie owoce – pamiętaj, nie mogą być uszkodzone! To tak naprawdę dorodne truskawki, intens ywne w smaku wiśnie albo żurawina gotowana w dużej ilości cukru połączonego z wodą. W porównaniu do dżemu na 100 g gotowego produktu potrzeba minimalnie 50 g owoców, a nie 35 g. Domowe konfitury wymagają również więcej pracy. Cały proces przygotowywania trwa dłużej i trzeba go podzielić na kilka etapów. Zapewniamy jednak, że słodycz konfitury ze śliwek zrekompensuje Ci cały czas spędzony na przygotowywaniach w kuchni.
Powidła a dżem
Wśród naszych pomysłów na przetwory nie zabrakło też powideł. Czym różnią się od dżemu? Zawierają jeszcze więcej owoców, bo 160 g na 100 g gotowego produktu. Cały proces polega na smażeniu owoców i odparowywaniu wody. Nie dodajemy do nich również cukru – liczy się wyłącznie naturalny smak. Chociaż najczęściej powidła kojarzą nam się ze śliwkami, możemy również użyć innych owoców i przygotować np. morele, gruszki albo czereśnie.
-
Przepis na powidła śliwkowe
Zobacz przepis na powidła śliwkowe a'la Nutella (tzw. nutella ze śliwek).
2. Jak zrobić dżem? Domowe przetwory o każdej porze roku
Pomysły na dżemy i konfitury można tak naprawdę realizować przez cały rok. Dlaczego najlepiej jednak zająć się tym latem? Ponieważ mamy wtedy dostęp do świeżych, soczystych owoców. W czasie chłodnej jesieni, czy mroźnej zimy ich przesłodki smak przypomina nam o ciepłych letnich wieczorach i przyjemnych porankach. Spokojnie, dasz sobie radę z przygotowaniem domowych przetworów nawet bez kulinarnego doświadczenia. Przygotuj swoje ulubione owoce oraz cukier i zapraszamy do kuchni!
-
Krok 1
Soczyste truskawki, kwaśne czarne porzeczki lub inne naturalne słodkości dokładnie umyj i pokrój. Jeżeli zdecydujesz się na owoce z pestkami, pamiętaj, aby najpierw je wydrylować. Całość możesz również zblendować, jeśli zależy Ci na czasie.
-
Krok 2
Przygotuj szeroki, płaski garnek. Włóż do niego owoce i dolej trochę wody – dzięki temu uratujesz swoje domowe przetwory przed spaleniem się. Całość stopniowo podgrzewaj.
-
Krok 3
Kiedy zobaczysz, że owoce zaczynają puszczać sok, dodaj cukru. Dodaj go tyle, aby słodkość Ci odpowiadała.
-
Krok 4
Gotuj swój dżem do momentu, aż całość nie zgęstnieje. Domowe przetwory możesz przełożyć do słoików albo jeść prosto z garnka – ostrzegamy, ten smak uzależnia!
3. Domowe konfitury i przetwory – niezbędnik kuchennego łasucha
Niezależnie od tego, którą metodę wybierzcie, pamiętajcie o kilku zasadach, których należy trzymać się, przygotowując domowe przetwory.
- Słoiki powinny być czyste, wyparzone i suche. Warto sprawdzić również, czy wieczka są sprawne i dobrze się dokręcają.
- Owoce należy dokładnie przebrać . Nadgniłe i zepsute nie nadają się do przetworzenia.
- Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (spiżarnia, piwnica).
Jesteś prawdziwym fanem owocowych, letnich smaków i nie możesz się zdecydować, jaki dżem przygotować? Przygotowaliśmy dla Ciebie kopalnię pomysłów na domowe dżemy i konfitury. Korzystaj z naszych sprawdzonych przepisów i pozwól sobie na owocową rozkosz przez cały rok.
4. Słodkie, domowe przetwory, czyli jak postępować z Żelfixem?
Jeśli potrzebujemy przygotować nasze domowe konfitury w ekspresowym tempie lub mamy zawrotne ilości owoców do wykorzystania, z pomocą przychodzi nam Żelfix dostępny również w Sklepie Internetowym Wszystkiego Słodkiego. Jest to dodatek spożywczy na bazie naturalnej pektyny, z dodatkiem bezpiecznego konserwantu, który pozwala na przygotowanie naszych owocowych przysmaków w zaledwie kilka minut! Domowe przetwory z użyciem Żelfixu są banalnie proste do przygotowania. Do umytych i dokładnie oczyszczonych owoców należy dodać Żelfix. Następnie wrzucamy cukier i gotujemy około 2 min. Naturalna pektyna zawarta w Żelfixie nada domowej konfiturze idealnej konsystencji. Krótki czas gotowania sprawi, że owoce nie rozgotują się, zachowując swoje naturalne kolory i większość witamin. Do wyboru mamy dwa warianty:
- 2:1 gdzie na kilogram owoców należy dodać 0,5 kilograma cukru,
- 3:1 gdzie 350 g cukru wystarczy na 1 kg wybranych owoców.
-
Dżem truskawkowy z gorzką czekoladą i żelfixem
Ilość pomysłów na dżemy i konfitury jest nieograniczona – wszystko zależy od tego, jak dużym fanem słodkości jesteś. Spokojnie dasz sobie radę z przygotowaniem dżemu truskawkowy z czekoladą z użyciem Żelfixu.
5. Jak przygotować słoiki do przetworów - metody pasteryzacji
Czy zdarzyło Wam się sięgnąć po słoiczek z ulubioną domową konfiturą albo dżemem, a okazywało się, że jego zawartość się zepsuła? Prawdopodobnie rozwinęły się w nim drobnoustroje i niestety nie nadawał się już do zjedzenia. Aby uniknąć takich sytuacji, warto zastanowić się nad dostępnymi metodami konserwacji i tym, jak przygotować słoiki do przetworów. W ten sposób mamy pewność, że nasze zapasy bezpiecznie doczekają momentu, w którym postanowimy je zjeść. Pasteryzacja to nic innego jak ochrona przed zepsuciem i przedłużenie trwałości produktu. Polega na poddaniu gotowych już słoików z domową konfiturą odpowiednio wysokiej temperaturze, w której giną drobnoustroje chorobotwórcze odpowiedzialne za psucie żywności i powodujące zatrucia. Jednocześnie wartości odżywcze i smak zostają zachowane.
-
1. Pasteryzacja słoików z domowymi przetworami w garnku
To tak zwana metoda 'na mokro'. Szczelnie zamknięte słoiki z domową konfiturą ustawiamy w garnku uprzednio wyłożonym np. lnianą lub bawełnianą ściereczką. Pamiętajmy przy tym, aby słoiki nie stykały się ze sobą. Nalewamy ciepłą wodę, o zbliżonej temperaturze do naszych weków, mniej więcej do 3/4 wysokości słoiczków. Tak przygotowany garnek podgrzewamy do momentu, aż woda zacznie się gotować. Należy wtedy zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i odczekać około 15-20 minut. Letnie, przestygnięte słoiki należy wyciągnąć - jeśli nie odczekamy, aż obniży się ich temperatura, mogą pęknąć.
-
2. Pasteryzacja słoików z domową konfiturą w piekarniku
Zakręcone słoiki układamy na blaszce i wstawimy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 120-130 stopni i pasteryzujemy około 15 minut, do momentu nagrzania się piekarnika. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy nasze domowe przetwory do wystygnięcia.
-
3. Pasteryzacja słoików z domowymi przetworami w zmywarce
Potrzeba matką wynalazków! Słoiki ustawiamy na półkach zmywarki i ustawiamy program o 60 - 75 stopniach. Tak jak w poprzednich metodach pasteryzacji ważne jest, żeby pozostawić słoiki w środku do ostygnięcia. W tym czasie rozkoszujemy się ulubioną kawą i kawałkiem ciasta.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-przygotowac-domowe-owocowe-przetwory |
Komentarze