Jak przygotować domowe przetwory?

Jak przygotować domowe przetwory?

Jak przygotować domowe przetwory?

Opublikowano:

Truskawki coraz śmielej zerkają na nas ze straganów, a owocowe szaleństwo lada moment rozpocznie się na dobre. Czereśnie, jagody, morele czy maliny już tylko czekają, żeby na te kilka tygodni rozgościć się na naszych talerzach i grać pierwsze skrzypce w letnich deserach.

Co prawda obecnie większość owoców dostępna jest przez cały rok, my jednak zachęcamy Was do skorzystania z pełni sezonu, który właśnie się rozpoczyna. Nic nie zastąpi smaku naszej rodzimej truskawki czy dziko rosnącej poziomki właśnie w okresie zbliżającego się lata.

Co zrobić, żeby ulubione smaki zostały z nami dłużej niż te kilka wakacyjnych tygodni?

Jak zamknąć lato w słoiczku?

Przetwory są idealnym rozwiązaniem! Słoiczki można przechowywać w spiżarni i nasza lodówka nie pęka w szwach od nadmiaru zapasów, a my przez długie zimowe miesiące możemy cieszyć się ulubionymi powidłami śliwkowymi. Mamy też pewność, jakie składniki wykorzystano w przepisie, a niewielki słoiczek gładkiego dżemu truskawkowego doskonale dopełni smak zimowej, rozgrzewającej herbaty, a także może być wspaniałym upominkiem dla bliskiej osoby.

Skupimy się na przetworach owocowych, bo to właśnie słodkości będzie nam brakować najbardziej, kiedy za oknem pojawią się pierwsze szarości.

Co zrobić, żeby nasz dżem się nie zepsuł?

Czy zdarzyło Wam się sięgnąć po słoiczek z ulubionym dżemem z domowych zapasów, a okazywało się, że jego zawartość się zepsuła? Prawdopodobnie rozwinęły się w nim drobnoustroje i niestety nie nadawał się już do zjedzenia. Aby uniknąć takich sytuacji warto zastanowić się nad dostępnymi metodami konserwacji przetworów. W ten sposób mamy pewność, że nasze zapasy bezpiecznie doczekają momentu, w którym postanowimy je zjeść.

Otwarty dżem truskawkowy

Na czym polega pasteryzacja?

Pasteryzacja to nic innego jak ochrona przed zepsuciem i przedłużenie trwałości  produktu. Polega na poddaniu gotowych już słoików z przetworami odpowiednio wysokiej temperaturze, w której giną drobnoustroje chorobotwórcze odpowiedzialne za psucie żywności i powodujące zatrucia, a jednocześnie wartości odżywcze i smak zostają zachowane.  Możemy wyróżnić kilka metod pasteryzacji:

Pasteryzacja w garnku

To tak zwana metoda 'na mokro'. Szczelnie zamknięte słoiki z przetworami ustawiamy w garnku uprzednio wyłożonym np. lnianą lub bawełnianą ściereczką. Pamiętamy przy tym, aby słoiki nie stykały się  ze sobą. Nalewamy ciepłą wodę, o zbliżonej temperaturze do naszych weków, mniej więcej do 3/4 wysokości słoiczków. Tak przygotowany garnek podgrzewamy do momentu, aż woda zacznie się gotować. Należy wtedy zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i odczekać około 15-20 minut. Letnie, przestygnięte słoiki należy wyciągnąć - jeśli nie odczekamy, aż obniży się ich temperatura, mogą pęknąć.

Pasteryzacja w piekarniku

Zakręcone słoiki układamy na blaszce i wstawimy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 120-130 stopni i pasteryzujemy około 15 minut, do momentu nagrzania się piekarnika. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy nasze przetwory do wystygnięcia.

Pasteryzacja w zmywarce

Potrzeba matką wynalazków! Słoiki ustawiamy na półkach zmywarki i ustawiamy program o 60 - 75 stopniach. Tak jak w poprzednich metodach pasteryzacji ważne jest, żeby pozostawić słoiki w środku do ostygnięcia. W tym czasie rozkoszujemy się ulubioną kawą i kawałkiem ciasta.

Jak postępować z Żelfixem?

Jeśli potrzebujemy przygotować nasze przetwory w ekspresowym tempie lub mamy zawrotne ilości owoców do wykorzystania, z pomocą przychodzi nam Żelfix. Jest to dodatek spożywczy na bazie naturalnej pektyny, z dodatkiem bezpiecznego konserwantu, który pozwala na przygotowanie naszych owocowych przysmaków w zaledwie kilka minut

Tutaj przeczytasz artykuł rozwiewamy wszelkie wątpliwości na jego temat. 

Przetwory z użyciem Żelfixu są banalnie proste do przygotowania. Do umytych i dokładnie oczyszczonych owoców należy dodać Żelfix (można go kupić w Sklepie Internetowym Wszystkiego Słodkiego. Następnie dodajemy cukier i gotujemy około 2 min. Naturalna pektyna zawarta w Żelfixie nada przetworom idealnej konsystencji. Krótki czas gotowania sprawi, że owoce nie rozgotują się  zachowując swoje naturalne kolory i większość witamin.

Do wyboru mamy dwa warianty: 2:1 gdzie na kilogram owoców należy dodać 0,5 kilograma cukru, oraz 3:1 gdzie 350 gram cukru wystarczy na 1 kilogram wybranych owoców.

Przepis na dżem z dodatkiem żelfixu

Wykorzystajcie ten przepis na dżem truskawkowy z czekoladą z użyciem Żelfixu i przekonajcie się jakie to proste! 

Dżem truskawkowy z żelfixem i dodatkiem gorzkiej czekolady Wszystkiego Słodkiego

Kilka zasad przygotowywania przetworów

Niezależnie od tego, którą metodą wybierzcie, pamiętajcie o kilku zasadach, których należy trzymać się przygotowując domowe przetwory.

✔️ Słoiki powinny być czyste, wyparzone i suche. Warto sprawdzić również czy wieczka są sprawne i dobrze się dokręcają.

✔️ Owoce należy dokładnie przebrać. Nadgniłe i zepsute nie nadają się do przetworzenia

✔️ Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (spiżarnia, piwnica)

Zobacz tę poradę na ws.pl
Jak przygotować domowe przetwory? ->

Przepisy powiązane z poradą

Wszystkiego słodkiego
02:00
5
Średni
Konfitura z wiśni