Nie ma świąt bez dobrej baby! Piaskowa, drożdżowa, na oleju czy wegańska... każda chętnie zajmie miejsce przy wielkanocnym stole. A Ty, masz juz swój ulubiony przepis na to tradycyjne ciasto?
Zebraliśmy kilkanaście naszych najlepszych, sprawdzonych przepisów na babki wielkanocne - zerknij i zdecyduj, która ma szanse zostać Twoim faworytem.
Babki wielkanocne na oleju
Babki na oleju, dzięki dodatkowi tłuszczu, są niezwykle wilgotne i dłużej zachowują świeżość - takie ciasto z powodzeniem wytrzyma 2-3 dni, nie tracąc na swojej wilgotności.
Zobacz nasze propozycje na wielkanocne babki z dodatkiem oleju!
-
Babka tulipan
Na pierwszy rzut oka - klasyczna babka, jakich wiele na wielkanocnych stołach. Ale! Po przekrojeniu okazuje się, że skrywa w środku nic innego jak... różowy tulipan! Jesteście ciekawi, jak uzyskać taki wzór w cieście? Zerknijcie na nasz przepis na BABKĘ TULIPAN
-
Wielkanocna babka na oleju
Wilgotna i pieczona w tradycyjnej formie z kominem - zachwyca nie tylko smakiem, ale piekną, wiosenną dekoracją z lukru i waflowych motylków. Jeśli kochasz klasyczne wypieki i nie może ich zabraknąć na Twoim wielkanocnym stole - wpadnij po przepis na WIELKANOCNĄ BABKĘ NA OLEJU!
Babki wielkanocne klasyczne
Z czym kojarzy się klasyczna babka na Wielkanoc? Z ozdobną formą, najczęsciej z kominem, w której ją pieczemy. Po wyciągnięciu ma piękny, ozdobny kształt i tak naprawdę nie potrzebuje już zbędnych dekoracji.
Oprószona cukrem pudrem, kandyzowaną skórką czy delikatnymi kwiatkami? wybierz swoją ulubioną wersję!
-
Babka piaskowa z wanilią
Zapach masła ucieranego z cukrem i dodatkiem wanilii to niekwestionowana zapowiedź świątecznych przygotować. Dla wielkanocnyh tradycjonalistów ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę - lekka i puszysta, zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Wpadnij po przepis na BABKĘ PIASKOWĄ Z WANILIĄ
-
Babka majonezowa
Dodatek majonezu do babki już chyba nikogo nie dziwi! Szybki i bardzo prosty przepis - idealny dla wszystkich pieczących w systemie last minute! Świetnie komponuje się z czekoladową polewą, a dodatek cukru wanilinowego przywoła najmilsze słodkie wspomnienia z dzieciństwa!
Zobacz przepis na BABKĘ MAJONEZOWĄ
-
Babka gotowana
Wiedzieliście, że ciasto można gotować? Czy to nie wspaniała alternatywa na święta, kiedy piekarnik zajęty pieczeniem świątecznego pasztetu? Babka gotowana przygotowana w kąpieli wodnej jest niezwykle delikatna i puszysta. Pieczona w specjalnej formie, a po wystudzeniu oblana czekoladową polewą.
Wypróbuj przepis na BABKĘ GOTOWANĄ.
Wielkanocne babki wegańskie
Wegańskie przepisy wcale nie muszą być nudne i niesmaczne - w wielu przypadkach okazuje się, że całkiem łatwo pomylić je z tradycyjnymi wersjami ciast, a jajka czy masło z powodzeniem można zastąpić roślinnymi zamiennikami.
Zobacz, jakie wegańskie ciasta na Wielkanoc znajdziesz na naszej stronie!
-
Wegańska drożdżowa babka wielkanocna
Drożdżowe ciasto wegańskie w niczym nie ustępuje swojej tradycyjnej wersji na jajkach i maśle.Miejsce mleka zająć tu napój roślinny, a funkcję jajek spełnia namoczone siemię lniane. Pysznie, zdrowo i z całą pewnością baaardzo świątecznie.
Jeśli kochasz zapach świeżego ciasta drożdżowego koniecznie sprawdź przepis na WEGAŃSKĄ DROŻDŻOWĄ BABKĘ WIELKOANOCNĄ.
-
Babka wielkanocna bez jajek
Zaraz obok smaku równie ważny jest wygląd tego, co jemy. Jeśli uwielbiacie ciasta, które zachwycają formą, dekoracją, czy sposobem podania - to coś dla Was! Babka wielkanocna bez dodatku jajek wygląda pięknie oprószona różowym, malinowym cukrem pudrem. Jak go zrobić?
Wejdź po przepis na BABKĘ WIELKANOCNĄ BEZ JAJEK.
-
Babeczki cytrynowe bez jajek
Idealne na wielkanocny stół i do koszyczka ze święconką. Puszyste, intensywnie cytrusowe i do tego oblane mocno cytrynowym lukrem. Mniejsza wersja babki wielkanocnej ma tę przewagę, że podobno można jej więcej zjeść!
Jeśli jesteś ciekawy przepisu, zerknij na BABECZKI CYTRYNOWE BEZ JAJEK.
Babki wielkanocne bezglutenowe
-
Cytrynowa babka bezglutenowa
Co jest największym wyzwawaniem przygotowując bezglutenowy wypiek? Takie proporcje bezglutenowych mąk, które finalnie dadzą pyszny, nie kruszący się wypiek. Cytrynowa babka będzie idealnie wilgotna, jeśli nasączycie ją ponczem. W przepisie krok po kroku zobaczysz, jak to zrobić!
Wpadnij po przepis na CYTRYNOWĄ BABKĘ BEZGLUTENOWĄ.
-
Babka migdałowa
Czym zastąpić mąkę, aby nasza babka była bezglutenowa? Mielonymi orzechami, a dokładniej migdałami. Nie dość, że zastępują nam mąkę, to nadają ciastu przyjemny, migdałowy aromat.Babka jest wilgotna i delikatna, a jednocześnie nie kruszy się podczas jedzenia.
Wykorzystaj nasz przepis na BABKĘ MIGDAŁOWĄ bez glutenu.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/babka-wielkanocna-sprawdzone-przepisy |
Komentarze