Tarta to pochodzący z Francji płaski wypiek z nadzieniem słodkim (czekolada, karmel, owoce, krem) lub wytrawnym (mięso, ser, warzywa, ryby, owoce morza). Nadzienie do tarty czasami jest związane masą śmietanowo-jajeczną. Najczęściej wykonana jest z ciasta kruchego lub francuskiego, ale spotyka się także tarty z ciasta drożdżowego. Podczas przygotowania można najpierw wyłożyć spód i brzegi formy ciastem, a następnie podpiec lub nałożyć farsz bez wcześniejszego podpiekania i zapiec spód z nadzieniem. Spód może być bazą zarówno do słodkich nadzień (tarta czekoladowa), jak i do słonych (tarta z serem). Podaje się ją na ciepło lub zimno w zależności od użytego wypełnienia.
Klasyczna, karmelowa tarta tatin, tym razem z gruszkami🍐Wypróbuj ten przepis i rozkoszuj się miękkimi, karmelowymi gruszkami, w połączeniu z ciastem kruchym.