1. Strona główna
  2. Ciastopedia
  3. T
  4. Truskawka

Truskawka

Trzy truskawki na białym talerzyku.

Truskawka

Truskawka to bylina o owocach, które są jagodami. Co ciekawe powstała ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek: chilijskiej i wirginijskiej. Owoce są jędrne, lekko twarde, ale jednocześnie soczyste. W zależności od odmiany, kolor miąższu truskawek może przybrać barwę od białej (truskawka ananasowa) do ciemnowiśniowej (Senga Sengana). Świeże truskawki często podawane są jako prosty deser z cukrem, śmietaną, lodami, ale są także znakomitym dodatkiem do ciast na zimno. Ze względu na krótki czas spożycia warto przetworzyć je na konfitury, dżemy, mrożonki, soki czy dżemy i dzięki temu zatrzymać smak tych owoców na dłużej.


 
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej