Czy wiesz, że? W większości przepisów można bez problemu cukier zastąpić innym słodzikiem. Jeżeli nie chcesz używać zwykłego cukru w wypiekach masz wiele możliwości: możesz wykorzystać naturalną słodycz z bananów czy daktyli, syrop klonowy o bursztynowej barwie, czy tak popularny w Polsce miód. Zobacz poniżej jak i czym zastąpić cukier w różnych wypiekach i deserach.
Popularne zamienniki cukru w wypiekach i deserach
1. Miód
2. Syrop klonowy
3. Daktyle
4. Cukier kokosowy
5. Banany
6. Ksylitol (cukier brzozowy)
7. Syrop daktylowy, z agawy czy ryżowy
8. Gęste soki (jabłkowy czy gruszkowy)
9. Erytrytol czy stewia roślinna
1. Miód
Ten naturalny produkt wytwarzany przez pracowite pszczoły jest bogaty w składniki mineralne. W zależności od gatunku, miód może mieć kwiatową słodycz, a nawet mieć gorzki czy leśny posmak tj. w przypadku miodu jodłowego. Jednak miodu nie znajdziecie w wegańskich przepisach z uwagi na to, że miód jest produktem odzwierzęcym.
-
Przepisy w których cukier został zastąpiony miodem:
-
Przepisy na ciasta w których miód gra główną rolę:
2. Syrop klonowy
Ten smaczny syrop pozyskiwany jest z kanadyjskich drzew klonowych. Zwany jest również płynnym kanadyjskim złotem. Jest bardziej płynny niż miód i ma bardziej gorzki smak, ale zawiera mniej kalorii niż cukier. Jeśli chodzi o syrop klonowy: im jaśniejszy kolor, tym łagodniejszy i delikatniejszy smak
-
Przepisy z syropem klonowym:
Syrop klonowy możesz kupić w Sklepie Internetowym Wszystkiego Słodkiego.
3. Daktyle
Suszone owoce, takie jak daktyle, śliwki, morele i jabłka, mają słodki smak i dobrze sprawdzają się w większości słodkich wypieków. Znajdujące się w nim włókna są delikatne dla układu pokarmowego.
Jaki użyć daktyli zamiast cukru? Aby użyć daktyli zamiast cukru, najpierw zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na kilkanaście minut. Następnie odlej wodę i zmiksuj suszone daktyle w mikserze. Mała wskazówka: dodając kilka łyżek wody, można uformować przecier owocowy, który można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
-
Przepisy z daktylami
Daktyle w opakowaniu 1 kg możesz kupić tutaj.
4. Cukier kokosowy
Jest mniej słodki niż cukier, ale ma wspaniały, karmelowy smak. Zwykle pozyskiwany jest z palm kokosowych w Azji Południowo-Wschodniej. Cukier kokosowy podczas pieczenia zbryla się w grudki i trzeba go użyć więcej niż w przypadku cukru. Ma niższy indeks glikemiczny.
ZAMIENNIK: około 125 g cukru kokosowego= 100 g cukru
-
Przepisy z cukrem kokosowym
Cukier kokosowy możesz kupić w wielu sklepach spożywczych.
5. Banany
W zależności od stopnia dojrzałości mogą przybrać waniliową lub przyjemną, owocową nutę karmelu. Im ciemniejszy banan, tym jest bardziej słodki. Dojrzałe banany doskonale nadają się do gotowania i pieczenia.
-
Przepisy w których cukier został zastąpiony m.in. bananami:
6. Ksylitol (cukier brzozowy)
Oryginalny ksylitol otrzymywany jest z kory drzew liściastych. Najczęściej jest to brzoza. Co ważne, ksylitol jest tak samo słodki jak cukier, ale ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny (IG=9). Cukier brzozowy jest odpowiedni dla diabetyków, a także dla wegan. A w dodatku nie wywołuje próchnicy!
Pamiętaj o tym, że cukier brzozowy nie nadaje się do ciast drożdżowych - jego zawartość w cieście spowoduje, że ciasto nie wyrośnie.
Cukier brzozowy spożyty w nadmiernych ilościach może mieć przeczyszczający efekt.
Kupisz go m.in. tutaj.
-
Przepisy z ksylitolem (cukrem brzozowym):
Inne alternatywy dla cukru obejmują:
Inne alternatywy obejmują:
- Syropy takie jak syrop daktylowy, z agawy lub ryżowy
- Gęste soki, takie jak sok jabłkowy, gruszkowy
- Substancje słodzące, takie jak erytrytol lub słodka stewia roślinna, są niskokaloryczne lub nawet bezkaloryczne.
W razie potrzeby przepis może wymagać zmian w proporcjach podczas dodawania gęstych soków lub syropów. Wysoka zawartość wilgoci może wpłynąć na konsystencję ciasta.
Przeczytaj również
Czym zastąpić mleko w ciastach i deserach?
Czym zastąpić jajka w ciastach i deserach?
Czym zastąpić mąkę pszenną w wypiekach?
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/czym-zastapic-cukier-w-ciastach-i-deserach |
Komentarze