1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Porady
  4. Czym zastąpić cukier w ciastach i deserach?

Czym zastąpić cukier w ciastach i deserach?

Czy wiesz, że? W większości przepisów można bez problemu cukier zastąpić innym słodzikiem. Jeżeli nie chcesz używać zwykłego cukru w wypiekach masz wiele możliwości: możesz wykorzystać naturalną słodycz z bananów czy daktyli, syrop klonowy o bursztynowej barwie, czy tak popularny w Polsce miód. Zobacz poniżej jak i czym zastąpić cukier w różnych wypiekach i deserach. 


Popularne zamienniki cukru w wypiekach i deserach

1. Miód

2. Syrop klonowy

3. Daktyle

4. Cukier kokosowy

5. Banany

6. Ksylitol (cukier brzozowy)

7. Syrop daktylowy, z agawy czy ryżowy

8. Gęste soki (jabłkowy czy gruszkowy)

9. Erytrytol czy stewia roślinna


1. Miód

Ten naturalny produkt wytwarzany przez pracowite pszczoły jest bogaty w składniki mineralne. W zależności od gatunku, miód może mieć kwiatową słodycz, a nawet mieć gorzki czy leśny posmak tj. w przypadku miodu jodłowego. Jednak miodu nie znajdziecie w wegańskich przepisach z uwagi na to, że miód jest produktem odzwierzęcym.


2. Syrop klonowy

Ten smaczny syrop pozyskiwany jest z kanadyjskich drzew klonowych. Zwany jest również płynnym kanadyjskim złotem. Jest bardziej płynny niż miód i ma bardziej gorzki smak, ale zawiera mniej kalorii niż cukier. Jeśli chodzi o syrop klonowy: im jaśniejszy kolor, tym łagodniejszy i delikatniejszy smak


3. Daktyle

Suszone owoce, takie jak daktyle, śliwki, morele i jabłka, mają słodki smak i dobrze sprawdzają się w większości słodkich wypieków. Znajdujące się w nim włókna są delikatne dla układu pokarmowego.

Jaki użyć daktyli zamiast cukru? Aby użyć daktyli zamiast cukru, najpierw zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na kilkanaście minut. Następnie odlej wodę i zmiksuj suszone daktyle w mikserze. Mała wskazówka: dodając kilka łyżek wody, można uformować przecier owocowy, który można przechowywać w lodówce przez kilka dni.


4. Cukier kokosowy

Jest mniej słodki niż cukier, ale ma wspaniały, karmelowy smak. Zwykle pozyskiwany jest z palm kokosowych w Azji Południowo-Wschodniej. Cukier kokosowy podczas pieczenia zbryla się w grudki i trzeba go użyć więcej niż w przypadku cukru. Ma niższy indeks glikemiczny.

ZAMIENNIK: około 125 g cukru kokosowego= 100 g cukru

 


5. Banany

W zależności od stopnia dojrzałości mogą przybrać waniliową lub przyjemną, owocową nutę karmelu. Im ciemniejszy banan, tym jest bardziej słodki. Dojrzałe banany doskonale nadają się do gotowania i pieczenia.


6. Ksylitol (cukier brzozowy)

Oryginalny ksylitol otrzymywany jest z kory drzew liściastych. Najczęściej jest to brzoza. Co ważne, ksylitol jest tak samo słodki jak cukier, ale ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny (IG=9). Cukier brzozowy jest odpowiedni dla diabetyków, a także dla wegan. A w dodatku nie wywołuje próchnicy!

Pamiętaj o tym, że cukier brzozowy nie nadaje się do ciast drożdżowych - jego zawartość w cieście spowoduje, że ciasto nie wyrośnie.

Cukier brzozowy spożyty w nadmiernych ilościach może mieć przeczyszczający efekt.

Kupisz go m.in. tutaj.


Inne alternatywy dla cukru obejmują:

Inne alternatywy obejmują:

  • Syropy takie jak syrop daktylowy, z agawy lub ryżowy
  • Gęste soki, takie jak sok jabłkowy, gruszkowy
  • Substancje słodzące, takie jak erytrytol lub słodka stewia roślinna, są niskokaloryczne lub nawet bezkaloryczne.

W razie potrzeby przepis może wymagać zmian w proporcjach podczas dodawania gęstych soków lub syropów. Wysoka zawartość wilgoci może wpłynąć na konsystencję ciasta.

 


Przeczytaj również

Czym zastąpić mleko w ciastach i deserach?

Czym zastąpić jajka w ciastach i deserach?

Czym zastąpić mąkę pszenną w wypiekach? 


Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej