1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Lifestyle
  4. Jak śliwka w kompot!

Jak śliwka w kompot!

Koniec lata to czas wyjątkowy. Właśnie wtedy najwięcej jest dojrzałych, pachnących i kolorowych warzyw i owoców. Wśród tych ostatnich królują śliwki – smaczny zwiastun jesieni. Jakie mają właściwości i dlaczego warto je jeść? No i jak wykorzystać je w kuchni?


Dobroczynne właściwości śliwek

Śliwki od wieków znane są jako remedium na leniwe jelita, słabe kości i skołatane nerwy. Dzisiaj dzięki badaniom naukowym wiemy, że to zasługa zawartego w nich błonnika pokarmowego, potasu i magnezu. Ten pierwszy faktycznie zapobiega zaparciom i chroni przed rakiem jelita grubego, drugi reguluje ciśnienie krwi i dba o serce, a ostatni wpływa na mięśnie, stan kości i zębów oraz pracę układu nerwowego. Oprócz tego w śliwkach pełno jest witamin, m.in. A, C, E, B6 oraz K, a także żelaza, wapnia i fosforu. Jak wszystkie ciemne owoce, śliwki bogate są w antyoksydanty, a dokładniej polifenole. Zapobiegają one produkcji wolnych rodników, które przyczyniają się do starzenia organizmu i występowania chorób cywilizacyjnych. Najwięcej wartości odżywczych jest w śliwkach ciemnych, a więc np. węgierkach, bardzo bogate w błonnik są też renklody, każda odmiana jest jednak pyszna i warta włączenia do jadłospisu. Oprócz miąższu warto jeść także skórkę, która bogata jest w sorbitol, substancję, która sprzyja rozwojowi dobrych substancji w jelitach.


Śliwki mają bardzo mało kalorii, w ośmiu sztukach jest ich tylko 45. Dzięki temu zaleca się je osobom na diecie redukcyjnej. Mogą je także spożywać kobiety w ciąży, które zmagają się z zaparciami. Śliwki polecane są także niejadkom, gdyż poprawiają apetyt. Należy jednak jeść je z umiarem, bo mogą spowodować wzdęcia lub problemy żołądkowe. 


Dzięki bogactwu witamin śliwki świetnie sprawdzają się także w kosmetyce. Witamina K ułatwia krzepnięcie krwi, a witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, powinny je więc wybierać panie z cerą naczynkową. Można z nich przygotować maseczkę, która wygładzi zmarszczki, zwęzi pory i oczyści cerę – rozgniecione owoce wystarczy wymieszać z ubitym białkiem i nałożyć na twarz na 20 minut, po czym zmyć wodą. W kosmetyce znany jest także olej z pestek śliwek, który działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie i ma moc nawilżania suchej skóry, włosów i paznokci.


Na pestki śliwki lepiej jednak uważać – niektóre odmiany zawierają amigdalinę, która sama w sobie nie jest trująca, ale rozkładając się, przekształca się w szkodliwy kwas pruski. Amigdalinę można znaleźć w migdałowcu (stąd nazwa), czeremsze, pigwie, moreli, brzoskwini, wiśni i śliwce właśnie. Dlatego przy robieniu przetworów warto uważnie sprawdzać, czy pestka nie jest uszkodzona i dobrze odchodzi od miąższu.

Sprawdź nasze wyjątkowe przepisy na przetwory!


Śliwki w kuchni

Śliwki najlepiej wykorzystywać od razu. Świetnie pasują do ciast – kruchy placek ze śliwkami i kruszonką, drożdżowe ze śliwkami, rogaliki, czekoladowe babeczki – wszędzie tam pasować będą te pachnące owoce. Sprawdzą się jednak nie tylko w deserach. Śliwki to świetny kompan dla mięs, zwłaszcza wieprzowiny i dziczyzny.


W postaci suszonej śliwki mają dużo więcej dobroczynnych właściwości, ale zwiększa się także ich kaloryczność – aż pięciokrotnie. Są jednak świetną przekąską przez cały rok, dużo bardziej wartościową niż słodycze.


Co jednak zrobić, gdy zdarzy nam się śliwkowy urodzaj? Owoce te doskonale nadają się także do wykorzystania w przetworach. Aksamitne powidła śliwkowe powstaną, gdy śliwki, najlepiej węgierki, będziemy smażyć długo i wytrwale. Czasem nie potrzeba do nich nawet cukru, mają go bowiem w sobie bardzo dużo. Śliwki świetnie sprawdzą się w kompocie i w occie, można je samodzielnie ususzyć lub przerobić na mus i zapasteryzować. Doskonale nadają się także na chutney [czyt. czatnej], czyli aromatyczny wytrawny dżem do mięsa, serów czy kanapek, najczęściej słodko-kwaśny i pachnący przyprawami korzennymi. Śliwki są też popularnym dodatkiem do sosu barbecue – dlaczego by nie przygotować go samodzielnie, zamiast sięgać po gotowiec? Zimą wszystkie te przetwory będą cudownym wspomnieniem późnego lata.

 

Zobacz również:

Śniadanie na słodko - inspirujące przepisy z całego świata

Figo-fago, czyli... opowieśc o figach

Weekend za miastem. Odkryj piękne Kaszuby


Komentarze


  1. Śliwki zapiekane w winie z kremem waniliowym
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:50
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Śliwki zapiekane w winie i przyprawach z kremem waniliowym

    Śliwki zapiekane w winie i przyprawach z kremem waniliowym. Świetny pomysł na deser dla dorosłych! Zobacz przepis!

  2. Galette ze śliwkami i cynamonem w rustykalnym stylu.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:10
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Galette ze śliwkami i cynamonem

  3. Konfitura ze śliwek z cynamonem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Średni

    Konfitura ze śliwek z cynamonem

  4. Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami

  5. Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie

  6. tarta ze śliwkami i kruszonką na talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Tarta ze śliwkami i kruszonką

  7. Drożdżowe parowańce ze śliwkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Drożdżowe parowańce ze śliwkami

  8. Dyniowy sernik z musem śliwkowym
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Dyniowy sernik z musem śliwkowym

  9. Odrywane bułeczki drożdżowe ze śliwkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Odrywane bułeczki drożdżowe ze śliwkami

  10. Drożdżówka zawijana z twarogiem i śliwkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Drożdżówka zawijana z twarogiem i śliwkami

  11. Rogaliki z budyniem i śliwkami na talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Rogaliki z budyniem i śliwkami

  12. Kruche ciasto ze śmietankową pianką i śliwkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Kruche ciasto ze śmietankową pianką i śliwkami

  13. Powidła śliwkowe z korzenną nutą w słoiczku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Powidła śliwkowe z korzenną nutą

  14. sernik ze śliwkami w czekoladzie
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Sernik ze śliwką w czekoladzie

  15. odwrocone ciasto ze sliwkami w karmelu
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Odwrócone ciasto ze śliwkami w karmelu

  16. zapiekany czekoladowy budyn ze sliwkami i kruszonka z listkiem miety
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Zapiekany czekoladowy budyń ze śliwkami i kruszonką

  17. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:50
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Ciasto francuskie z serkiem ricotta i śliwkami

  18. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kremem z daktyli

  19. ciasto czekoladowe ze śliwkami na talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami

  20. puszysta drozdżówka z warkoczem i śliwkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Drożdżówka z warkoczem i śliwkami

  21. kuche ciasto cynamonowe ze śliwkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Kruche cynamonowe ze śliwkami

  22. aromatyczny dżem śliwkowy z brzoskwiniami i wanilią
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Aromatyczny dżem śliwkowy z brzoskwiniami i wanilią

  23. marchewkowe drożdżówki ze śliwkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni

    Marchewkowe drożdżówki ze śliwkami

  24. cynamonowy serniczek na zimno z musem śliwkowym
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Średni

    Cynamonowy serniczek na zimno z musem śliwkowym

  25. domowe ciasto ze śliwkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Domowe ciasto śliwkowe

  26. tarta z karmelizowanymi śliwkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Tarta z karmelizowanymi śliwkami - Przepis

  27. ciasto śliwkowe z chrupiącą kruszonką
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Ciasto śliwkowe z chrupiącą kruszonką

  28. ciasto pijana śliwka z rumem na cieście czekoladowym z kremem i polewą z czekolady
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Pijana śliwka

  29. Kawałek migdałowej tarty ze śliwkami na talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą

  30. brownie piernikowe ze śliwką i kremem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Brownie piernikowe ze śliwką

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej