1. Strona główna
  2. Inpiracje
  3. Lifestyle
  4. Jak śliwka w kompot!

Jak śliwka w kompot!

Koniec lata to czas wyjątkowy. Właśnie wtedy najwięcej jest dojrzałych, pachnących i kolorowych warzyw i owoców. Wśród tych ostatnich królują śliwki – smaczny zwiastun jesieni. Jakie mają właściwości i dlaczego warto je jeść? No i jak wykorzystać je w kuchni?


Dobroczynne właściwości śliwek

Śliwki od wieków znane są jako remedium na leniwe jelita, słabe kości i skołatane nerwy. Dzisiaj dzięki badaniom naukowym wiemy, że to zasługa zawartego w nich błonnika pokarmowego, potasu i magnezu. Ten pierwszy faktycznie zapobiega zaparciom i chroni przed rakiem jelita grubego, drugi reguluje ciśnienie krwi i dba o serce, a ostatni wpływa na mięśnie, stan kości i zębów oraz pracę układu nerwowego. Oprócz tego w śliwkach pełno jest witamin, m.in. A, C, E, B6 oraz K, a także żelaza, wapnia i fosforu. Jak wszystkie ciemne owoce, śliwki bogate są w antyoksydanty, a dokładniej polifenole. Zapobiegają one produkcji wolnych rodników, które przyczyniają się do starzenia organizmu i występowania chorób cywilizacyjnych. Najwięcej wartości odżywczych jest w śliwkach ciemnych, a więc np. węgierkach, bardzo bogate w błonnik są też renklody, każda odmiana jest jednak pyszna i warta włączenia do jadłospisu. Oprócz miąższu warto jeść także skórkę, która bogata jest w sorbitol, substancję, która sprzyja rozwojowi dobrych substancji w jelitach.


Śliwki mają bardzo mało kalorii, w ośmiu sztukach jest ich tylko 45. Dzięki temu zaleca się je osobom na diecie redukcyjnej. Mogą je także spożywać kobiety w ciąży, które zmagają się z zaparciami. Śliwki polecane są także niejadkom, gdyż poprawiają apetyt. Należy jednak jeść je z umiarem, bo mogą spowodować wzdęcia lub problemy żołądkowe. 


Dzięki bogactwu witamin śliwki świetnie sprawdzają się także w kosmetyce. Witamina K ułatwia krzepnięcie krwi, a witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, powinny je więc wybierać panie z cerą naczynkową. Można z nich przygotować maseczkę, która wygładzi zmarszczki, zwęzi pory i oczyści cerę – rozgniecione owoce wystarczy wymieszać z ubitym białkiem i nałożyć na twarz na 20 minut, po czym zmyć wodą. W kosmetyce znany jest także olej z pestek śliwek, który działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie i ma moc nawilżania suchej skóry, włosów i paznokci.


Na pestki śliwki lepiej jednak uważać – niektóre odmiany zawierają amigdalinę, która sama w sobie nie jest trująca, ale rozkładając się, przekształca się w szkodliwy kwas pruski. Amigdalinę można znaleźć w migdałowcu (stąd nazwa), czeremsze, pigwie, moreli, brzoskwini, wiśni i śliwce właśnie. Dlatego przy robieniu przetworów warto uważnie sprawdzać, czy pestka nie jest uszkodzona i dobrze odchodzi od miąższu.

Sprawdź nasze wyjątkowe przepisy na przetwory!


Śliwki w kuchni

Śliwki najlepiej wykorzystywać od razu. Świetnie pasują do ciast – kruchy placek ze śliwkami i kruszonką, drożdżowe ze śliwkami, rogaliki, czekoladowe babeczki – wszędzie tam pasować będą te pachnące owoce. Sprawdzą się jednak nie tylko w deserach. Śliwki to świetny kompan dla mięs, zwłaszcza wieprzowiny i dziczyzny.


W postaci suszonej śliwki mają dużo więcej dobroczynnych właściwości, ale zwiększa się także ich kaloryczność – aż pięciokrotnie. Są jednak świetną przekąską przez cały rok, dużo bardziej wartościową niż słodycze.


Co jednak zrobić, gdy zdarzy nam się śliwkowy urodzaj? Owoce te doskonale nadają się także do wykorzystania w przetworach. Aksamitne powidła śliwkowe powstaną, gdy śliwki, najlepiej węgierki, będziemy smażyć długo i wytrwale. Czasem nie potrzeba do nich nawet cukru, mają go bowiem w sobie bardzo dużo. Śliwki świetnie sprawdzą się w kompocie i w occie, można je samodzielnie ususzyć lub przerobić na mus i zapasteryzować. Doskonale nadają się także na chutney [czyt. czatnej], czyli aromatyczny wytrawny dżem do mięsa, serów czy kanapek, najczęściej słodko-kwaśny i pachnący przyprawami korzennymi. Śliwki są też popularnym dodatkiem do sosu barbecue – dlaczego by nie przygotować go samodzielnie, zamiast sięgać po gotowiec? Zimą wszystkie te przetwory będą cudownym wspomnieniem późnego lata.

 

Zobacz również:

Śniadanie na słodko - inspirujące przepisy z całego świata

Figo-fago, czyli... opowieśc o figach

Weekend za miastem. Odkryj piękne Kaszuby

Zobacz tę inspirację na WS.pl


Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/jak-sliwka-w-kompot

Komentarze


  1. Śliwki zapiekane w winie z kremem waniliowym
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:50
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Śliwki zapiekane w winie i przyprawach z kremem waniliowym

    Śliwki zapiekane w winie i przyprawach z kremem waniliowym. Świetny pomysł na deser dla dorosłych! Zobacz przepis!

  2. Galette ze śliwkami i cynamonem w rustykalnym stylu.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:10
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Galette ze śliwkami i cynamonem
  3. Konfitura ze śliwek z cynamonem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Średni
    Konfitura ze śliwek z cynamonem
  4. Beza z kremem dyniowym z przyprawą pumpkin pie i pieczonymi śliwkami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami
  5. Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie
  6. tarta ze śliwkami i kruszonką na talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tarta ze śliwkami i kruszonką
  7. Drożdżowe parowańce ze śliwkami na różowym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Drożdżowe parowańce ze śliwkami
  8. Dyniowy sernik z musem śliwkowym - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Dyniowy sernik z musem śliwkowym
  9. Odrywane bułeczki drożdżowe ze śliwkami na papierze do pieczenia - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Odrywane bułeczki drożdżowe ze śliwkami
  10. Drożdżówka zawijana z twarogiem i śliwkami na paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Drożdżówka zawijana z twarogiem i śliwkami
  11. Rogaliki z budyniem i śliwkami na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Rogaliki z budyniem i śliwkami
  12. Kruche ciasto ze śmietankową pianką i śliwkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kruche ciasto ze śmietankową pianką i śliwkami
  13. Powidła śliwkowe z korzenną nutą w słoiczku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Powidła śliwkowe z korzenną nutą
  14. sernik ze śliwkami w czekoladzie
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik ze śliwką w czekoladzie
  15. odwrócone ciasto ze sliwkami w karmelu na talerzu - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Odwrócone ciasto ze śliwkami w karmelu
  16. zapiekany czekoladowy budyn ze sliwkami i kruszonka z listkiem miety
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Zapiekany czekoladowy budyń ze śliwkami i kruszonką
  17. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:50
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto francuskie z serkiem ricotta i śliwkami
  18. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Bezglutenowe ciasto ze śliwkami i kremem z daktyli
  19. kawałek ciasta mocno czekoladowego ze śliwkami i kawałkami czekolady na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami
  20. puszysta drożdżówka z warkoczem i śliwkami posypana cukrem pudrem na kartce do studzenia - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Drożdżówka z warkoczem i śliwkami
  21. kruche ciasto cynamonowe ze śliwkami posypane cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kruche cynamonowe ze śliwkami
  22. aromatyczny dżem śliwkowy z brzoskwiniami i wanilią - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Aromatyczny dżem śliwkowy z brzoskwiniami i wanilią
  23. marchewkowe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką na pomiętym papierze do pieczenia - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Marchewkowe drożdżówki ze śliwkami
  24. cynamonowy serniczek na zimno na kakaowym spodzie z herbatników, z sernikową masą cynamonową oraz wierzchem z musu śliwkowego - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Średni
    Cynamonowy serniczek na zimno z musem śliwkowym
  25. kawałek tarty na kakaowym spodzie, z budyniem waniliowym i karmelizowanymi śliwkami na niebieskim talerzyku - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tarta z karmelizowanymi śliwkami
  26. kawałek ciasta śliwkowego z chrupiącą kruszonką z płatków owsianych udekorowanego lukrem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto śliwkowe z chrupiącą kruszonką
  27. ciasto pijana śliwka na biszkopcie czekoladowym nasączonym rumem, przełożonym kremem budyniowym wymieszanym z pokrojonymi suszonymi śliwkami gotowanymi w rumie oraz polanym polewą czekoladową - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pijana śliwka
  28. Kawałek migdałowej tarty ze śliwkami i bezą, na kruchym migdałowym spodzie, oprószonej płatkami migdałów, w tle cała tarta z wyciętym kawałkiem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą
  29. brownie piernikowe ze śliwką i kremem piernikowym udekorowane rozpuszczoną mleczną czekoladą i śliwkami suszonymi - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Brownie piernikowe ze śliwką
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej