1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Lifestyle
  4. Wszystko co musisz wiedzieć o czekoladzie

Wszystko co musisz wiedzieć o czekoladzie

Czekoladowe gwiazdki, trz rodzaje czkolady -mleczna, gorzka i biała
Czekoladowe gwiazdki, trz rodzaje czkolady -mleczna, gorzka i biała
Zaktualizowano:

Na świecie spożywa się kilka kilogramów czekolady rocznie na mieszkańca. Jak można się domyślać, liderem jest Szwajcaria. Przeciętny Szwajcar konsumuje aż 8,8 kg czekolady rocznie! Drugie miejsce przypada Niemcom, a następnie Rosji, Wielkiej Brytanii i USA.

To wystarczający powód, aby przyjrzeć się bliżej temu skarbowi. Skąd pochodzi czekolada, jakie są jej rodzaje i co sprawia, że jest wyjątkowa?


Historia – opowieść o czekoladzie i o tym, co Szwajcarzy mają z nią wspólnego

Czekolada była pierwotnie nazywana "xocóatl", wytwarzana przez Azteków przy użyciu wody, kakao, chili i wanilii. Gorący napój był takim hitem wśród mieszkańców Ameryki Łacińskiej, że byli pewni, że musi istnieć bóg kakao.

W 1528 r. hiszpańscy zdobywcy przywieźli tę roślinę do Europy, gdzie po raz pierwszy wzbogacono ją cukrem trzcinowym i miodem. W Europie kakao uważano za zdrowe i pobudzające.  Często stosowano je również, jako afrodyzjak. Z tych powodów sprzedawano je w europejskich aptekach, aż do XIX wieku.

W 1847 r. firma Fry & Sons w Bristolu (Anglia) wpadła na genialny pomysł dodawania cukru i masła kakaowego, zamiast wody, oraz wlewania gęstej masy do formy - w ten sposób wynaleziono pierwszy baton czekoladowy.

Szwajcarzy opracowali innowacyjną technikę "konszowania", która nadaje czekoladzie delikatną, kremową konsystencję i pozwala na pełne wydobycie smaku. Rodolphe Lindt odkrył tę technikę i jako pierwszy stworzył delikatną, gładką czekoladę. Jego metoda została opatentowana w 1879 roku.

Płynna czekolada w kąpieli wodnej

Gdzie uprawia się kakao?

Kakao preferuje klimat tropikalny, ponieważ potrzebuje wilgotności i nie wytrzymuje temperatur poniżej 15 stopni. Główne obszary upraw znajdują się zatem w Ameryce Środkowej, Afryce i Azji Południowo-Wschodniej. Główne kraje uprawne to Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Nigeria, Kamerun, Indonezja, Brazylia, Republika Dominikańska, Ekwador, Meksyk, Peru i Boliwia. Obecnie około 70% wszystkich ziaren kakao pochodzi z Afryki Zachodniej. Kakao można również znaleźć na Madagaskarze, Kostaryce, Jamajce i Wenezueli.


W jaki sposób ziarna kakaowca zamieniają się w czekoladę?

Po zbiorze ziarna kakaowca są poddawane fermentacji, co pozwala na rozwój charakterystycznych aromatów po raz pierwszy i na oddzielenie się ziaren od miąższu i nabranie brązowego koloru.

Ziarna zawierają aż do 60% wody po fermentacji i muszą wyschnąć, aby umożliwić dalszą obróbkę i wydłużyć okres przydatności do spożycia.

Ziarna kakaowca są następnie transportowane z regionów uprawy do fabryk czekolady, gdzie usuwane są zanieczyszczenia takie jak piasek i juta. Ziarna są następnie prażone, co pozwala na pełny rozwój ich smaku. Łuska jest usuwana, a reszta mielona, aby następnie rozpocząć produkcję czekolady.

Mus czekoladowy posypany kakao

Czekolada premium

Podczas gdy znane batoniki czekoladowe można nabyć po niskich cenach w supermarkecie, warianty premium mogą osiągać bardzo wysokie ceny.

To'ak, najdroższe ziarno kakaowca na świecie, rośnie w dżunglach Ekwadoru. Drzewa, na których rosną ziarna kakaowe odmiany Nacional są bardzo stare i bardzo, bardzo rzadkie. To "Ferrari" ziaren kakaowca szczyci się pełnym, złożonym smakiem, z nutą aromatów owocowych, kwiatowych i orzechowych.


Czekolada jest zdrowsza niż mogłoby się wydawać

Działa przeciwzapalnie i poprawia samopoczucie - amerykańscy naukowcy opublikowali wreszcie badanie, które potwierdza coś, co wszyscy podejrzewali od dłuższego czasu: czekolada jest dobra dla Ciebie! Badania dowodzą, jak zdrowa może być ciemna czekolada. Zawiera ona flawonoidy, które chronią układ krążenia i mogą obniżyć ciśnienie krwi.

Tak więc: Ready, steady, eat chocolate! 


Jakie są odmiany czekolady i jak bardzo się różnią?

Czekolada gorzka

Ciemna czekolada ma szczególnie wysoką zawartość procentową kakao, jest ciemniejsza, bardziej pikantna i lekko gorzka w smaku. Nadaje się ona dla wegan, gdyż nie zawiera mleka.

 

Czekolada mleczna

Jak sama nazwa wskazuje, czekolada mleczna zawiera mleko lub produkty mleczne. Jest jaśniejsza w kolorze i wykonana z masła kakaowego, masy kakaowej, cukru i oczywiście z mleka.

 

Biała czekolada

Jeśli chodzi o produkcję białej czekolady, proszek kakaowy jest usuwany z masy kakaowej, co skutkuje jego charakterystyczną jasną barwą. Biała czekolada produkowana jest z masła kakaowego, cukru i mleka. Jest także najsłodszą z trzech odmian czekolady.

 

Czekolada ruby

Zaprezentowana w 2017 roku, jest lekko kwaśna, orzeźwiająca a jednocześnie delikatna w smaku, z naturalnym smakiem owoców jagodowych. Ziarna tej odmiany uprawiane są na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Ekwadorze i Brazylii.

Czekoladowe paski, trz rodzaje czekolady -mleczna, gorzka i biała

Zniewalające kombinacje

Czekoladzie bez dodatków trudno jest się oprzeć.  A co dopiero jak dodamy do niej chrupiące orzechy, aromatyczne owoce lub niebiański nugat, dla uzyskania delikatności, nie będzie silnych, aby oprzeć się pokusie.

Czekolada mleczna jest najpopularniejszą czekoladą na całym świecie. Kremowa i gładka, rozpływa się na języku i pozostawia ochotę na więcej.  Drugie miejsce zajmuje ciemna czekolada, po niej biała. Najpopularniejsze kombinacje to delikatny nugat i chrupiące orzechy. Orzechy laskowe i migdały są popularne w przemyśle czekoladowym, przy czym w ostatnich latach preferowane są orzechy w całości. Coraz większą popularnością cieszą się również wszelkiego rodzaju herbatniki i ciastka. Niezależnie od tego, czy są to ciasteczka maślane, czekoladowe czy herbatniki – czekolada idealnie do nich pasuje.

Ciasteczko zamoczone w płynnej, gorzkiej czekoladzie

Przełomowe, nowe smaki: niezbadane terytorium w świecie czekolady

Czekolada i sól morska

Skuteczna substancja wzmacniająca smak – sól, jest wymagana, przynajmniej w pewnym stopniu, w wielu deserach, ciastach i słodyczach.  Nic więc dziwnego, że czekolada jest teraz dostępna również z drobinkami soli morskiej. Oferuje ona oryginalne doznanie dla kubków smakowych i nadal smakuje czekoladowo.

 

Czekolada i różowy pieprz

Różowe ziarnka pieprzu na białej czekoladzie są prawdziwą ucztą dla oczu, jednak połączenie pieprzu i kremowo-białej czekolady jest największą ucztą dla kubków smakowych.

 

Czekolada i alkohol: gin i rum pasują idealnie

Połączenie słodkiej czekolady, rodzynek i gorzkiego alkoholu to prawdziwa klasyka. Jednak nowe warianty, takie jak ciemna czekolada z ginem i borówkami, są szczególnie smaczne, pobudzają Twoje kubki smakowe cudownie pikantnym i owocowo-świeżym smakiem. Będziesz chcieć więcej!


Słynne specjały czekoladowe

Naprawdę nie ma żadnych słodyczy, których nie dałoby się zrobić z czekolady, polać czekoladą lub zanurzyć w czekoladzie. Nie bez powodu czekolada jest wyraźnym liderem na liście smaków lodów.

Sachertorte (Austria)

Ciasto Sachertorte pochodzi z Austrii, gdzie znajduje się na krajowej liście tradycyjnych dań. Bogate w smaku i niewiarygodnie smaczne ciasto czekoladowe jest podstawą każdej szanowanej kawiarni.

 

Mole (Meksyk)

Słowo "mole" opisuje różnorodne style, ostre sosy pochodzące z Meksyku, zawierające aż do 35 składników, w tym czekoladę, papryczki chilli i różne przyprawy, stanowiące zazwyczaj podstawę sosu. Jednak niektóre przepisy wymagają aż 75 różnych składników. Najbardziej znanym mole jest mole poblano - tradycyjnie stosowany do enchilad lub podawany z kurczakiem.

 

Mus czekoladowy (Francja)

Nic nie rozpływa się na języku tak dobrze jak mus czekoladowy. Przepis na bazie ciemnej czekolady, masła, cukru i jajka został po raz pierwszy odnotowany w 1755 roku, a bez niego, dzisiaj, nie sposób wyobrazić sobie kuchni francuskiej.

 

Przeczytaj koniecznie inne słodkie artykuły:

Czekolada na dzień dobry!

Czekolada na dobranoc.

Zobacz tę inspirację na WS.pl


Link do inspiracji: https://wszystkiegoslodkiego.pl/lifestyle/wszystko-co-musisz-wiedziec-o-czekoladzie

Komentarze


  1. trufle czekoladowe z awokado obtoczone pokruszonymi pistacjami na ciemnym talerzyku.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:30
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe trufle z awokado i pistacjami

    Czekoladowe trufle z daktyli, awokado i pistacjami 🥑 Zmiksuj składniki w blenderze, uformuj kulki, wstaw do lodówki i gotowe! Zobacz prosty przepis!

  2. Czekoladowy krem bawarski z wiśniami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:40
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowy krem bawarski z wiśniami
  3. czekoladowe batoniki bez glutenu z kaszy jaglanej
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:20
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe batoniki z kaszy jaglanej
  4. Fondant czekoladowy z wypływającą czekoladą i malinami.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:25
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Średni
    Fondant czekoladowy
  5. Tofurnik czekoladowy z figami na zimno
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Tofurnik czekoladowy z figami na zimno
  6. Tarta czekoladowo-kokosowa z mocno czekoladowym, wegańskim kremem
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    04:10
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tarta czekoladowo-kokosowa
  7. Czekoladowe trufle z chili obtoczone wiórkami kokosowymi, pistacjami i liofilizowanymi owocami - Wszystkiego Słodkiego.
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:25
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe trufle z chili
  8. Torcik czekoladowo-truflowy na paterze
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Torcik czekoladowo-truflowy
  9. Mus malinowo-czekoladowy w wysokich szklankach
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mus malinowo-czekoladowy
  10. Murzynek ciasto czekoladowe z polewą na talerzu - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    13
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto czekoladowe z polewą
  11. Tort czekoladowo-orzechowy z błyszczącą glazurą - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Tort czekoladowo-orzechowy
  12. Mocno czekoladowy sernik na talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Średni
    Mocno czekoladowy sernik
  13. Czekoladowe tiramisu bez pieczenia z wiśniami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    07:00
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe tiramisu z wiśniami
  14. Tort Renifer Rudolf - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort Rudolf – czekoladowo-pomarańczowy
  15. Czekoladowe ciasto bezglutenowe na kratce do studzenia - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe ciasto bezglutenowe
  16. tort szwarcwaldzki czarnolas na biszkopcie czekoladowym przełożonym masą wiśniową z alkoholem oraz kremem śmietankowym, polanym polewą czekoladową i udekorowanym czekoladowymi ażurkowymi listkami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort Szwarcwaldzki Czarnolas
  17. torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą, lustrzaną polewą czekoladową, udekorowany posiekanymi orzeszkami ziemnymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Torcik czekoladowy z kremem orzechowym i błyszczącą polewą
  18. kostka czekoladowo-kokosowa czyli czekoladowe ciasto przełożone kokosowym kremem z wiórkami kokosowymi i oblane polewą czekoladową - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowo-kokosowa kostka
  19. włoskie czekoladowe biscotti z orzechami laskowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    40
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe biscotti z orzechami
  20. panna cotta czekoladowa z granatem i wiórkami czekolady w pucharkach - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Panna Cotta czekoladowa
  21. blok czekoladowy z kakao, marcepanem, bakaliami i herbatnikami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Blok czekoladowy
  22. bardzo czekoladowa babeczka na talerzyku - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Bardzo czekoladowe babeczki
  23. ciasto czekoladowe z marcepanem, orzechami laskowymi i wiśniami, polane polewą czekoladową i udekorowane posiekanymi orzechami laskowymi oraz dekoracją cukrową Blask pereł dr. oetkera - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowe ciasto z marcepanem i wiśniami
  24. mazurek chałwowo-czekoladowy na kruchym spodzie z masą chałwową i polewą czekoladową udekorowany motylkami z czekolady dr. oetkera - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Mazurek chałwowo-czekoladowy
  25. popękane ciasteczka czekoladowe obtoczone cukrem pudrem na blacie stołu - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Popękane ciasteczka czekoladowe
  26. warstwowy deser czekoladowy z bitą śmietaną i sosem malinowym w pucharkach, udekorowany posypką czekoladową i kandyzowaną wiśnią - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Deser czekoladowo-malinowy
  27. czekoladowe pancakes (pankejki) z sosem czekoladowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe pancakes
  28. tort orzechowy z kremem czekoladowym i czekoladową polewą
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort orzechowy z kremem czekoladowym
  29. ciasto czekoladowe kostki to ciasto czekoladowe z korzenną przyprawą, przełożone powidłami śliwkowymi, polane czekoladą i ozdobione kropkami z lukru przypominającymi kropki z kostki do gry - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:50
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe kostki
  30. Czekoladowo-orzechowy tort Drip Cake na bazie biszkoptu kakaowego, przełożonego kremem czekoladowo-orzechowym ze zmielonymi orzechami laskowymi i polanego polewą czekoladową, tort ozdobiony jajkami czekoladowymi, posypką blask pereł dr. oetkera
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Trudny
    Czekoladowo-orzechowy tort Drip Cake
  31. czekoladowe ciasto z granatem i cytrynową nutką, przygotowane na spodzie czekoladowym z czekoladowym kremem, ozdobione bitą śmietanką, świeżym granatem i skórką startą z cytryny, ciasto jest w kształcie serca, idealne na walentynki - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:20
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowe ciasto z granatem i nutą cytrynową
  32. tarta czekoladowa bez pieczenia na spodzie z herbatników, z kremem z gorzkiej i białej czekolady oraz polewą z mlecznej czekolady - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowa tarta bez pieczenia
  33. ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym i polewą z mlecznej czekolady - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    25
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciastka czekoladowe z masłem orzechowym
  34. granola czekoladowo-kokosowa w miseczce - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Granola czekoladowo-kokosowa
  35. brownie z kremem karmelowym, sosem karmelowym i solonymi orzeszkami ziemnymi - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Brownie z karmelem i solonymi orzeszkami
  36. mocno czekoladowe brownie z fasoli pokrojone w kostkę - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Brownie z fasoli
  37. naleśniki czekoladowe z bananami i sosem toffi polane sosem czekoladowym - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe naleśniki z bananami
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej