Wszystko co musisz wiedzieć o czekoladzie

Czekoladowe gwiazdki, trz rodzaje czkolady -mleczna, gorzka i biała

Wszystko co musisz wiedzieć o czekoladzie

Na świecie spożywa się kilka kilogramów czekolady rocznie na mieszkańca. Jak można się domyślać, liderem jest Szwajcaria. Przeciętny Szwajcar konsumuje aż 8,8 kg czekolady rocznie! Drugie miejsce przypada Niemcom, a następnie Rosji, Wielkiej Brytanii i USA.

To wystarczający powód, aby przyjrzeć się bliżej temu skarbowi. Skąd pochodzi czekolada, jakie są jej rodzaje i co sprawia, że jest wyjątkowa?

Historia – opowieść o czekoladzie i o tym, co Szwajcarzy mają z nią wspólnego

Czekolada była pierwotnie nazywana "xocóatl", wytwarzana przez Azteków przy użyciu wody, kakao, chili i wanilii. Gorący napój był takim hitem wśród mieszkańców Ameryki Łacińskiej, że byli pewni, że musi istnieć bóg kakao.

W 1528 r. hiszpańscy zdobywcy przywieźli tę roślinę do Europy, gdzie po raz pierwszy wzbogacono ją cukrem trzcinowym i miodem. W Europie kakao uważano za zdrowe i pobudzające.  Często stosowano je również, jako afrodyzjak. Z tych powodów sprzedawano je w europejskich aptekach, aż do XIX wieku.

W 1847 r. firma Fry & Sons w Bristolu (Anglia) wpadła na genialny pomysł dodawania cukru i masła kakaowego, zamiast wody, oraz wlewania gęstej masy do formy - w ten sposób wynaleziono pierwszy baton czekoladowy.

Szwajcarzy opracowali innowacyjną technikę "konszowania", która nadaje czekoladzie delikatną, kremową konsystencję i pozwala na pełne wydobycie smaku. Rodolphe Lindt odkrył tę technikę i jako pierwszy stworzył delikatną, gładką czekoladę. Jego metoda została opatentowana w 1879 roku.

Płynna czekolada w kąpieli wodnej

Gdzie uprawia się kakao?

Kakao preferuje klimat tropikalny, ponieważ potrzebuje wilgotności i nie wytrzymuje temperatur poniżej 15 stopni. Główne obszary upraw znajdują się zatem w Ameryce Środkowej, Afryce i Azji Południowo-Wschodniej. Główne kraje uprawne to Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Nigeria, Kamerun, Indonezja, Brazylia, Republika Dominikańska, Ekwador, Meksyk, Peru i Boliwia. Obecnie około 70% wszystkich ziaren kakao pochodzi z Afryki Zachodniej. Kakao można również znaleźć na Madagaskarze, Kostaryce, Jamajce i Wenezueli.

W jaki sposób ziarna kakaowca zamieniają się w czekoladę?

Po zbiorze ziarna kakaowca są poddawane fermentacji, co pozwala na rozwój charakterystycznych aromatów po raz pierwszy i na oddzielenie się ziaren od miąższu i nabranie brązowego koloru.

Ziarna zawierają aż do 60% wody po fermentacji i muszą wyschnąć, aby umożliwić dalszą obróbkę i wydłużyć okres przydatności do spożycia.

Ziarna kakaowca są następnie transportowane z regionów uprawy do fabryk czekolady, gdzie usuwane są zanieczyszczenia takie jak piasek i juta. Ziarna są następnie prażone, co pozwala na pełny rozwój ich smaku. Łuska jest usuwana, a reszta mielona, aby następnie rozpocząć produkcję czekolady.

Mus czekoladowy posypany kakao

Czekolada premium

Podczas gdy znane batoniki czekoladowe można nabyć po niskich cenach w supermarkecie, warianty premium mogą osiągać bardzo wysokie ceny.

To'ak, najdroższe ziarno kakaowca na świecie, rośnie w dżunglach Ekwadoru. Drzewa, na których rosną ziarna kakaowe odmiany Nacional są bardzo stare i bardzo, bardzo rzadkie. To "Ferrari" ziaren kakaowca szczyci się pełnym, złożonym smakiem, z nutą aromatów owocowych, kwiatowych i orzechowych.

Czekolada jest zdrowsza niż mogłoby się wydawać

Działa przeciwzapalnie i poprawia samopoczucie - amerykańscy naukowcy opublikowali wreszcie badanie, które potwierdza coś, co wszyscy podejrzewali od dłuższego czasu: czekolada jest dobra dla Ciebie! Badania dowodzą, jak zdrowa może być ciemna czekolada. Zawiera ona flawonoidy, które chronią układ krążenia i mogą obniżyć ciśnienie krwi.

Tak więc: Ready, steady, eat chocolate! 

Jakie są odmiany czekolady i jak bardzo się różnią?

Czekolada gorzka

Ciemna czekolada ma szczególnie wysoką zawartość procentową kakao, jest ciemniejsza, bardziej pikantna i lekko gorzka w smaku. Nadaje się ona dla wegan, gdyż nie zawiera mleka.

 

Czekolada mleczna

Jak sama nazwa wskazuje, czekolada mleczna zawiera mleko lub produkty mleczne. Jest jaśniejsza w kolorze i wykonana z masła kakaowego, masy kakaowej, cukru i oczywiście z mleka.

 

Biała czekolada

Jeśli chodzi o produkcję białej czekolady, proszek kakaowy jest usuwany z masy kakaowej, co skutkuje jego charakterystyczną jasną barwą. Biała czekolada produkowana jest z masła kakaowego, cukru i mleka. Jest także najsłodszą z trzech odmian czekolady.

 

Czekolada ruby

Zaprezentowana w 2017 roku, jest lekko kwaśna, orzeźwiająca a jednocześnie delikatna w smaku, z naturalnym smakiem owoców jagodowych. Ziarna tej odmiany uprawiane są na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Ekwadorze i Brazylii.

Czekoladowe paski, trz rodzaje czkolady -mleczna, gorzka i biała

Zniewalające kombinacje

Czekoladzie bez dodatków trudno jest się oprzeć.  A co dopiero jak dodamy do niej chrupiące orzechy, aromatyczne owoce lub niebiański nugat, dla uzyskania delikatności, nie będzie silnych, aby oprzeć się pokusie.

Czekolada mleczna jest najpopularniejszą czekoladą na całym świecie. Kremowa i gładka, rozpływa się na języku i pozostawia ochotę na więcej.  Drugie miejsce zajmuje ciemna czekolada, po niej biała. Najpopularniejsze kombinacje to delikatny nugat i chrupiące orzechy. Orzechy laskowe i migdały są popularne w przemyśle czekoladowym, przy czym w ostatnich latach preferowane są orzechy w całości. Coraz większą popularnością cieszą się również wszelkiego rodzaju herbatniki i ciastka. Niezależnie od tego, czy są to ciasteczka maślane, czekoladowe czy herbatniki – czekolada idealnie do nich pasuje.

Ciasteczko zamoczone w płynnej, gorzkiej czekoladzie

Przełomowe, nowe smaki: niezbadane terytorium w świecie czekolady

Czekolada i sól morska

Skuteczna substancja wzmacniająca smak – sól, jest wymagana, przynajmniej w pewnym stopniu, w wielu deserach, ciastach i słodyczach.  Nic więc dziwnego, że czekolada jest teraz dostępna również z drobinkami soli morskiej. Oferuje ona oryginalne doznanie dla kubków smakowych i nadal smakuje czekoladowo.

 

Czekolada i różowy pieprz

Różowe ziarnka pieprzu na białej czekoladzie są prawdziwą ucztą dla oczu, jednak połączenie pieprzu i kremowo-białej czekolady jest największą ucztą dla kubków smakowych.

 

Czekolada i alkohol: gin i rum pasują idealnie

Połączenie słodkiej czekolady, rodzynek i gorzkiego alkoholu to prawdziwa klasyka. Jednak nowe warianty, takie jak ciemna czekolada z ginem i borówkami, są szczególnie smaczne, pobudzają Twoje kubki smakowe cudownie pikantnym i owocowo-świeżym smakiem. Będziesz chcieć więcej!

Słynne specjały czekoladowe

Naprawdę nie ma żadnych słodyczy, których nie dałoby się zrobić z czekolady, polać czekoladą lub zanurzyć w czekoladzie. Nie bez powodu czekolada jest wyraźnym liderem na liście smaków lodów.

Sachertorte (Austria)

Ciasto Sachertorte pochodzi z Austrii, gdzie znajduje się na krajowej liście tradycyjnych dań. Bogate w smaku i niewiarygodnie smaczne ciasto czekoladowe jest podstawą każdej szanowanej kawiarni.

 

Mole (Meksyk)

Słowo "mole" opisuje różnorodne style, ostre sosy pochodzące z Meksyku, zawierające aż do 35 składników, w tym czekoladę, papryczki chilli i różne przyprawy, stanowiące zazwyczaj podstawę sosu. Jednak niektóre przepisy wymagają aż 75 różnych składników. Najbardziej znanym mole jest mole poblano - tradycyjnie stosowany do enchilad lub podawany z kurczakiem.

 

Mus czekoladowy (Francja)

Nic nie rozpływa się na języku tak dobrze jak mus czekoladowy. Przepis na bazie ciemnej czekolady, masła, cukru i jajka został po raz pierwszy odnotowany w 1755 roku, a bez niego, dzisiaj, nie sposób wyobrazić sobie kuchni francuskiej.

 

Przeczytaj koniecznie inne słodkie artykuły:

Czekolada na dzień dobry!

Czekolada na dobranoc.

Zobacz nasze przepisy
Wszystkiego słodkiego
00:25
6
Średni
Fondant czekoladowy
Wszystkiego słodkiego
01:30
13
Łatwy
Murzynek
Wszystkiego słodkiego
04:00
15
Łatwy
Blok czekoladowy
Wszystkiego słodkiego
00:50
24
Łatwy
Czekoladowe kostki
Wszystkiego słodkiego
02:00
12
Łatwy
Brownie z fasoli